Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κυβερνητικά μηνύματα για μικρότερα πλεονάσματα

Πώς ο Μητσοτάκης επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες για τη διαπραγμάτευση μείωσής τους. Επιχείρηση αποδόμησης της ρητορικής της αντιπολίτευσης για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις. Ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των υψηλών συντάξεων.

Τα κυβερνητικά μηνύματα για μικρότερα πλεονάσματα

Τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου σε ένα χρόνο από τώρα να ρίξει επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, επιχειρεί να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το πρώτο του κιόλας επίσημο ταξίδι, χθες στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός έθεσε ατύπως το ζήτημα, κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους, ωστόσο το μήνυμα εστάλη προς πάσα κατεύθυνση. Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζει πως οι εταίροι, όταν καθόριζαν το πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν αυστηροί με τη χώρα μας, λόγω της «αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα, του οποίου ποτέ δεν είχε αναλάβει την ιδιοκτησία». Εξάλλου, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας εκείνη την περίοδο -πάντα κατά την ίδια πηγή- ήταν περίπου 5%, νούμερο που πλέον έχει μειωθεί κατά πολύ, όπως καταδείχθηκε και με το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό του δεκαετούς ομολόγου.  

Για να περάσει πάντως από τη θεωρία στην πράξη και να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως απαιτούνται έμπρακτες αποδείξεις της βούλησής του να υλοποιηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Και αυτό, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των περισσότερο αδύναμων και της μεσαίας τάξης, όπως στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ενόψει της ψήφισής του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τον λόγο το απόγευμα και να υπερασπιστεί τις δύο πρώτες -κομβικές κατά τον ίδιο- πρωτοβουλίες του οικονομικού του επιτελείου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, εκτός των άλλων, αποτελεί ασπίδα προστασίας και από τις κατασχέσεις, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, με τους φορολογούμενους που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση, να μην είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, καταγγέλλει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη,  η εφορία μπορούσε να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών κ.λπ.), αλλά και όσων εμφανίζονταν ως εγγυητές του φορολογούμενου.

«Ταξική μεροληψία»

Με το νέο φορολογικό, για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση αναστέλλεται πλέον η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, θα μπορούν να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ταξικής μεροληψίας ως «απίστευτες ανακρίβειες». Η πραγματικότητα, όπως λέει, «είναι ότι από την συγκεκριμένη μείωση φόρου δεν εξαιρείται κανείς, σε αντίθεση με τη ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ που εξαιρούσε πολλούς πολίτες. Εκείνοι, μάλιστα, που ωφελούνται περισσότερο είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη (που την είχε εξαιρέσει εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ). Όσον αφορά την ελάφρυνση της μεγάλης περιουσίας, είναι ενδεικτικό ότι από αυτήν προκύπτει μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα και το θέμα που έχει προκύψει με τις υψηλές συντάξεις ύψους από 10.000 έως 24.000 ευρώ τον μήνα, με τις σχετικές αποφάσεις να ήταν έτοιμες προς έκδοση.

«Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις του υπουργού Εργασίας», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και κάνουν λόγο για «πρόκληση στο κοινωνικό σύνολο». Πολύ περισσότερο, εξηγούν, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, με το νόμο Κατρούγκαλου, «έκοψε δραματικά τις συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους». Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η έκδοση των συντάξεων αυτών, αφού -όπως είπε- χρειάζεται αλλαγή νόμου και ήδη εργάζεται για τον σκοπό αυτό ειδική επιστημονική ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v