Το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα και η Goldman Sachs

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν συχνά ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος φιλικό για επενδύσεις. Όμως, η ηχηρή αποχώρηση της Goldman Sachs απο την ξενοδοχειακή επένδυση στη Β. Ελλάδα δείχνει το αντίθετο. Αν συνδυαστεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το πρόβλημα έχει όνομα.

Το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα και η Goldman Sachs
Η επιχείρηση «καθαρά χέρια» υπό τον δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφερε στο φως τις παράνομες συναλλαγές πολλών πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας, δυο δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες υπό τον ντι Πιέτρο εκτελέσθηκαν, αλλά στο τέλος η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Πολιτικοί πήγαν φυλακή και παλιά κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό του Μπετίνο Κράξι, διαλύθηκαν.

Όταν ρωτούσαμε φίλους και γνωστούς γιατί δεν έχει υπάρξει ένας δικαστής «καθαρά χέρια» σαν τον ντι Πιέτρο στην Ελλάδα, η αποστομωτική απάντηση που συχνά λαμβάναμε ήταν η εξής. «Η Ιταλία έχει μαφία, αλλά η Ελλάδα είναι μαφία». Όμως, η πραγματική αιτία είναι άλλη. 

Η στήλη έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει  πραγματική διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, όλα τα κόμματα την επικαλούνται, λες και δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει, επειδή στο Σύνταγμα είναι γραμμένο πως η χώρα έχει τρεις εξουσίες. Την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική.

Φυσικά, ο διαχωρισμός τελειώνει από την στιγμή που η ηγεσία της δικαιοσύνης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση όπως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να είμαστε δίκαιοι, η σημερινή κυβέρνηση, κατόπιν προτροπών-πιέσεων της ΕΕ, έδωσε στο δικαστικό σώμα το δικαίωμα να προτείνει 5 δικαστές για κάθε ανώτατη θέση κατόπιν ψηφοφορίας. Και πάλι όμως, η λίστα δεν είναι δεσμευτική για την όποια κυβέρνηση.

Πόσο σημαντική είναι η πραγματική διάκριση των εξουσιών φαίνεται από τις έρευνες  που έγιναν και γίνονται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι εν Ελλάδι ευρωπαίοι εισαγγελείς είναι Έλληνες αλλά δίνουν αναφορά στην Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα στις Βρυξέλλες. Προφανώς, το τελευταίο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά δεν νομίζουμε ότι η έκβαση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ήταν ίδια αν οι ίδιοι άνθρωποι έδιναν αναφορά στην Ελλάδα. Γι' αυτό τον λόγο επιμένουμε ότι ο πραγματικός διαχωρισμός της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας και θα πρέπει να κατοχυρωθεί στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό φάνηκε πρόσφατα στη σχετική ανακοίνωση αποχώρησης της Goldman Sachs από την ξενοδοχειακή επένδυση στην Ελλάδα και όσα καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της WSJ για το θέμα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ο πρόεδρος της Goldman, John Waldron, είχε επισκεφθεί πέρυσι την Ελλάδα και συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και άλλους. Η αμερικανική τράπεζα είχε αγοράσει τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Βόρεια Ελλάδα το 2022 και είχε στόχο να τα αναβαθμίσει, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια ξενοδοχειακή αλυσίδα στη χώρα μας. Η τελευταία θα μπορούσε να επεκταθεί κι εκτός συνόρων.

Αφού είδε κι αποείδε, η Goldman Sachs πούλησε τα τρία ξενοδοχεία με ζημιά αν συνυπολογισθούν όλα τα κόστη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.  Πέρα από την αύξηση των υλικών κατασκευής και της εργασίας, η αμερικανική τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε. Την κρατική γραφειοκρατία και την διαφθορά που εμποδίζει την υλοποίηση επενδύσεων-εκτός κι αν έχεις συνεταίρο 'Ελληνα  ολιγάρχη- και φρενάρει την ανάπτυξη της χώρας. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους, θα ήταν σε μικρότερη έκταση, εκτιμούμε, αν οι καταγγελίες για αλισβερίσι και διαφθορά σε επίπεδο ανθρώπων και Δήμων είχαν γίνει αντικείμενο σοβαρής έρευνας και επιβάλλονταν σοβαρές ποινές από την δικαστική εξουσία.  Θεωρούμε ότι οι δεσμοί εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας δεν έχουν βοηθήσει. 

Κι επειδή δεν εμπλέκονται κοινοτικά κεφάλαια δεν μπορεί να εμπλακεί η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην οποία πλέον εναποθέτουν πολλοί τις ελπίδες τους για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν την ανάγκη να θεραπευτεί το θεσμικό έλλειμμα που εμφανίζει η χώρα (47η ανάμεσα σε 142 χώρες) με βάση τον Δείκτη Κράτους Δικαίου του Πρότζεκτ Παγκόσμιας Δικαιοσύνης (World Justice Poject)  λόγω κυρίως της ελλιπούς ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. 

Ο πραγματικός διαχωρισμός των εξουσιών στο Σύνταγμα θα επιτρέψει το σπάσιμο των αποστημάτων που κρατούν την χώρα αιχμάλωτη των δικών τους συμφερόντων επί πολλές δεκαετίες. Ετσι, δεν θα χρειάζεται η ευρωπαϊκή εισαγγελία για να διερευνήσει και αποδόσει ευθύνες για σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ. Ούτε θα χρειάζεται να σταματάνε επενδύσεις και να δυσφημίζεται η χώρα από αποχωρήσεις ξένων επενδυτών όπως της Goldman Sachs στα ξενοδοχεία.       


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο