Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Πιεστική η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης

Θετική η ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία με την κυπριακή και τον EuroAsia Interconnector στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. Κύκλοι του ΥΠΕΝ σημειώνουν όμως την πιεστική ανάγκη για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου της Κρήτης με την Αττική.

ΥΠΕΝ: Πιεστική η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης

Ύψιστης προτεραιότητας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, για την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα φέρεται να τόνισε η ελληνική πλευρά στην κυπριακή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία, συνοδεία του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη.

Αθήνα και Λευκωσία συζήτησαν και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, «εξηγήσαμε στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της EuroAsia Interconnector ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ» (σ.σ. η τελευταία μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr, έχει ήδη κάνει προσφυγή για το θέμα του καλωδίου Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας).

Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΝ φέρεται να τόνισε: «Είναι όμως ακόμα σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔEH στη μεγαλόνησο θα πρέπει, βάσει του ενωσιακού δικαίου, να αποσυρθεί». Όπως εξηγήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία: «Η καθυστέρηση μάλιστα στην κατασκευή αυτού του project επιβαρύνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με 300 εκατ. ετησίως, που καταβάλλονται μέσω των ΥΚΩ».

Η Αθήνα επιπλέον φέρεται να έδειξε την πρόθεσή της για συνεργασία συνολικά στο επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με ύψιστη όμως προτεραιότητα το καλώδιο της Κρήτης με την Αττική. «Η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική. Όποιο μοντέλο επιλεγεί, δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο», συμπληρώνουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στη Λευκωσία για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v