Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη κρούση ΥΠΟΙΚ σε Κομισιόν για μείωση πλεονασμάτων

Αναφορά και στη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην επιστολή του Χρήστου Σταϊκούρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύνδεση με τα πλεονάσματα και τα σινιάλα από τα έντοκα γραμμάτια.

Πρώτη κρούση ΥΠΟΙΚ σε Κομισιόν για μείωση πλεονασμάτων

Η πρώτη γραπτή κρούση στην Κομισιόν για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων έγινε πριν από τρεις εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών όταν ο Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε την τυπική ανά εξάμηνο επιστολή στις Βρυξέλλες για την ανανέωση της ενισχυμένης εποπτείας κατά ένα εξάμηνο.

Πρόκειται για μια επιστολή την οποία στέλνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν ανά εξάμηνο στην οποία πέραν των τυπικών διατυπώσεων περί παράτασης της εποπτείας αποτελεί και μια ευκαιρία να τεθούν νέα ζητήματα και να καταγραφούν θετικές εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την ανάγκη άμεσης αποστολής της συγκεκριμένης επιστολής –λόγω των προθεσμιών και των προβλεπόμενων διαδικασιών- επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ντέκλαν Κοστέλο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στα μέσα Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών έστειλε την απαντητική επιστολή τόσο στον κοινοτικό Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί όσο και στον Ντέκλαν Κοστέλο, περιγράφοντας πώς επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, καταγράφοντας το πλαίσιο το οποίο αναλύθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Στην ίδια επιστολή άλλωστε, αναφέρουν πληροφορίες, έγινε αναφορά και στη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνέδεσε ευθέως τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και όπως έγραψε το πρωί το Εuro2day.gr, στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους οι παραδοχές για το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως σήμερα στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό 0,095% ενώ νωρίτερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε και πάλι κάτω από το φράγμα του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v