Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο DSA για το χρέος «όπλο» για τα πλεονάσματα

Πώς η μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου επηρεάζει τη διαπραγμάτευση. Ποιες είναι οι υπόλοιπες κρίσιμες παράμετροι στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Στις 23 Σεπτέμβρη η νέα κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Νέο DSA για το χρέος «όπλο» για τα πλεονάσματα

Μια ματιά στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων από τον Ιούνιο του 2018 όταν κλείδωσαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σφραγίζοντας παράλληλα τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, δείχνει ότι τα δεδομένα στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν αλλάξει άρδην.

Τον Ιούνιο του 2018, η μέση απόδοση του δεκαετούς τίτλου ήταν 4,383%. Με εξαίρεση τον Ιούλιο του 2018 οπότε υποχώρησε στο 3,887% όλους τους επόμενους μήνες έως και τον Ιανουάριο του 2019 (4,206%) παρέμεινε πάνω από το όριο του 4%. Στη συνέχεια, με διακυμάνσεις άρχισε η καθοδική πορεία και ο Ιούλιος του 2019 έκλεισε με μέση απόδοση για το ελληνικό δεκαετές στο 2,150%. Το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει στο μισό και ακριβώς αυτό το στοιχείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήταν χθες παραπάνω από σαφής. Είπε ότι «η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί λίγο πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του, θα υποστηρίξει το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Μένει να επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των δανειστών θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα επί του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Η ανάλυση αναμένεται να είναι περισσότερο ευνοϊκή αν συνοδεύεται από νέες υψηλότερες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην τελευταία επικαιροποίηση του DSA, τον περασμένο Ιούνιο η Κομισιόν στεκόταν στο ενδεχόμενο απώλειας των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για να αναδείξει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους. Εκτιμούσε τότε ότι απώλεια των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα έναντι της δέσμευσης γα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2022 θα μπορούσε να οδηγήσει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις υπόλοιπες παραδοχές σε εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους κατά 25 μονάδες ως προς το ΑΕΠ το 2060.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό φέτος έχουν «λειανθεί». Διαθέσεις, προθέσεις και νεότερες εκτιμήσεις θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στις 16 Σεπτεμβρίου πριν την κάθοδο των επικεφαλής στις 23 του ίδιου μήνα. Νωρίτερα, στις 5 Σεπτεμβρίου μια πρόγευση θέσεων δεν αποκλείεται να δοθεί στη συνεδρίαση του EwG και στις 13 στο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v