Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά άμεσα η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος

Η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ για τα ομόλογα, με στόχο την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα. Τι αποφασίστηκε για να προχωρήσει η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος.

Προχωρά άμεσα η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος

Τις κινήσεις προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος δρομολόγησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα καθώς με το υφιστάμενο καθεστώς, όποιος αποκτούσε το 30%, θα είχε λιγότερα μέλη στο Δ.Σ. έναντι του Δημοσίου, παρότι το τελευταίο θα έχει μικρότερο ποσοστό (δύο μέλη και το δημόσιο τρία).

Με την τροποποίηση που προωθείται, το Δημόσιο θα έχει δύο μέλη στο Δ.Σ. (το ένα ο πρόεδρος) και έτσι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Το υπουργείο μετά τις αποφάσεις θα ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει και θα δουν τα χρονοδιαγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε αυτόν η AviAlliance, που ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP, όσο και ο όμιλος Κοπελούζου φέρονται ως σίγουροι υποψήφιοι.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ για τα ελληνικά ομόλογα, με στόχο την επιστροφή τους σε επενδυτική βαθμίδα. Η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του Δημοσίου ήταν με τη Rothschild, με κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Ανάλογη θα είναι η νέα σύμβαση, για την οποία, πάντως, πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη καθώς ενσωματώνει και το success fee. 

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη ανταλλαγή επιστολών.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Χρ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους κ.κ. Σεντένο, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί.

Χρ. Σταϊκούρας: Με απόλυτη διαφάνεια οι αποκρατικοποιήσεις

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εντέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημόσιων εσόδων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαν επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του ππουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v