Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρόφησαν το πρώτο κύμα αυξήσεων τα πρατήρια βενζίνης

Καθησυχάζουν κυβέρνηση και αγορά πετρελαιοειδών. Πολλά πρατήρια απορρόφησαν τις αυξήσεις, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Θωμά. To σενάριο για μακροοικονομική επίπτωση από την κρίση.

Απορρόφησαν το πρώτο κύμα αυξήσεων τα πρατήρια βενζίνης

Καθησυχάζουν η κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές εταιρίες για τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά των υγρών καυσίμων από τη χθεσινή αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον υφυπουργό ΠΕΝ Γεράσιμο Θωμά και τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, καθώς και εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων όλες οι πλευρές διαβεβαίωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απορροφά τις αυξήσεις όπως επίσης και το ό,τι τα διυλιστήρια διαθέτουν τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας και πολλαπλές πηγές προμήθειας.

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε με δηλώσεις του πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ενώ πολλά πρατήρια απορρόφησαν την αύξηση του 1 και 1,5 λεπτού το λίτρο». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα αποθέματα ασφαλείας, κι επιπλέον τα διυλιστήρια της χώρας είναι ευέλικτα και αγοράζουν από πολλές χώρες πετρέλαιο. Πολύ καλά λειτουργεί κι ο ανταγωνισμός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θωμάς ήταν καθησυχαστικός και ως προς τις μακροοικονομικές επιπτώσεις: «Για να υπάρξουν μακροοικονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να διαρκέσει η κρίση για πάρα πολύ καιρό». Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές αργού είναι χαμηλότερες από τον περασμένο Απρίλιο και Μάρτιο». Εν τω μεταξύ αναφορές ότι οι ζημιές στις μονάδες της Aramco θα αποκατασταθούν νωρίτερα του αναμενομένου οδήγησαν σε πτώση 5% στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επανέλαβε με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και στην αγορά διεξάγονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας». Κατά τον ίδιο ακόμη και οι κυοφορούμενες αυξήσεις των 3 με 3,5 λεπτά το λίτρο απορροφούνται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας Γιάννης Αληγιζάκης συνέστησε «ψυχραιμία» καθώς όπως σημείωσε «τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές». Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ συμπλήρωσε ότι «μπορεί να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες».

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης είπε ότι «από χθες έως σήμερα οι τιμές χονδρικής ανέβηκαν 1 λεπτό το λίτρο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των πρατηριούχων την απορρόφησε την αύξηση».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την πορεία των γεγονότων και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Προς επίρρωση των ανωτέρω:

• Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

• Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

• Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

• Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

• Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης μπορούν να απευθύνονται στο «1520» και στο e-mail [email protected] .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v