Ελληνικά «προαπαιτούμενα» βάζει στο τραπέζι η Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τα στελέχη των δανειστών, στόχος η θετική έκθεση της Κομισιόν. Ποια θέματα έθεσε η ελληνική πλευρά. Ουδέν σχόλιο στις πληροφορίες για δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ. Στα σκαριά αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Ελληνικά «προαπαιτούμενα» βάζει στο τραπέζι η Αθήνα

Εκ του μακρόθεν θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς με στόχο μια θετική έκθεση από την Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου αναφορικά με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας.

Οι επαφές ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα σε διαδοχικές συναντήσεις με πληθώρα υπουργών μεταξύ των οποίων εκτός του Χρήστου Σταϊκούρα, ο Γεράσιμος Θωμάς, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερακάκης και ο Άκης Σκέρτσος. Η συνολική εικόνα, όπως μεταφέρθηκε από παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών είναι «θετική» ενώ εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ενδιάμεση νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

Παρ’ ότι , σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr, οι θεσμοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό έως και 1,8 δισ. ευρώ το 2020, πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο , σημειώνοντας πως επρόκειτο για μια αποστολή συλλογής στοιχείων και όχι αξιολόγηση.

Ενδιαφέρον δε έχει το στοιχείο ότι στην τρέχουσα διαδικασία, σύμφωνα με την εικόνα την οποία μετέφερε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά δεν κυνηγά την εκπλήρωση μιας λίστας προαπαιτουμένων (παρ’ ότι θεωρείται δεδομένη επιδίωξη η κάλυψη όλων των εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης) αλλά έθεσε και η ίδια μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα διεκδικώντας την «ιδιοκτησία» του «προγράμματος». Ενδεικτική είναι η αναφορά στις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αλλά και στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το οποίο «ικανοποίησε» τους θεσμούς…

Επί των δημοσιονομικών αλλά και των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 7 Νοεμβρίου στη Βουλή και την αποστολή του έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η κατάθεση του φορολογικού, θα ακολουθήσει « σε περίπου ένα μήνα από σήμερα» καθώς όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης». Η ίδια πηγή είχε διαβεβαιώσει χθες πως ο προϋπολογισμός του 2020 θα περιλαμβάνει στην πλήρη του έκταση το πακέτο Μητσοτάκη, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

Στο θέμα ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αποφάσεις θα ληφθούν στην εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου «σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα» ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του EwG αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος στο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v