Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πονοκέφαλος από αρνητικά επιτόκια, κλιματική αλλαγή και… Google

Τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε οικονομία, περιβάλλον και νέες τεχνολογίες αναζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι προκλήσεις αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ασφαλιστικές: Πονοκέφαλος από αρνητικά επιτόκια, κλιματική αλλαγή και… Google

Τα αρνητικά επιτόκια έρχονται να αποτελέσουν μία ακόμη πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα και συχνά απρόβλεπτα.

«Δεν γνωρίζω αν τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά μακροπρόθεσμα, αλλά εμείς θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας σε ένα τέτοιο σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα προσφερόμενα προϊόντα μας και τη γενικότερη πολιτική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου, με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να σημειώνει στη χθεσινή ετήσια συνάντηση των ασφαλιστών-αντασφαλιστών ότι: Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να περικόψουν τα έξοδά τους, να λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των πελατών. Ομιλοι εκμεταλλευόμενοι τα Big Data Analytics, όπως η Google, δεν τίθεται θέμα για το αν θα μπουν στην ασφαλιστική αγορά, αλλά το πότε θα γίνει αυτό.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και στις άλλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική βιομηχανία, όπως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (με τις φυσικές καταστροφές που επιφέρει), το cyber risk και οι ταχύτατες αλλαγές στην τεχνολογία, ενώ τόνισε πως εταιρείες και επόπτες θα πρέπει να βρουν μέσα στα επόμενα χρόνια τη «μέση οδό».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε σε σειρά παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, τόσο την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία όσο και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Όπως:

* Η πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης (τελευταίοι στην Ευρώπη ως προς τον δείκτη παραγωγή/ΑΕΠ).

* Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

* Πολύ μεγάλες επενδύσεις του κλάδου, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ και επίσης ένα μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων που είναι σήμερα τοποθετημένο στο εξωτερικό να έρθει στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και στην αντοχή που επέδειξαν οι εταιρείες κόντρα στην οικονομική κρίση και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v