Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοτοπούλου: Ο Χ. Θεοχάρης έδινε διαβεβαιώσεις για την Thomas Cook

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον υπουργό Τουρισμού ότι δεν μερίμνησε για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, παρ' ότι γνώριζε για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

Νοτοπούλου: Ο Χ. Θεοχάρης έδινε διαβεβαιώσεις για την Thomas Cook

«Εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα ερωτήματα από τον κ. Θεοχάρη» ανέφερε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τη συνεδρίασή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, για την πτώχευση της Thomas Cook και το χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Η κ. Νοτοπούλου επέκρινε τον υπουργό Τουρισμού ότι δεν μερίμνησε για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, δεδομένου ότι ο Χάρης Θεοχάρης γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

«Μετά την συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Thomas Cook, Peter Fankhauser, στις 25 Ιουλίου 2019, ο κ.Θεοχάρης με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό τού υπουργείου Τουρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter και facebook), διαβεβαίωνε ότι "η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού"».

«Παραπλανήσατε τον ελληνικό τουρισμό. Γιατί το κάνατε αυτό; Ποιον εξυπηρετήσατε;», ρώτησε η Κ. Νοτοπούλου επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Χάρη Θεοχάρη στην ΕΡΤ1, από τις οποίες προκύπτει ότι γνώριζε για το μέγεθος του προβλήματος της ThomasCook. «Τι κάνατε για να προστατεύσετε τον ελληνικό τουρισμό; Παραπλανήσατε. Για να μην ταράξετε την αγορά. Τώρα κλονίστηκε συθέμελα η αγορά. Εντείνατε τις επιπτώσεις αντί να δημιουργήσετε δίχτυ προστασίας» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον υπουργό Τουρισμό ότι δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως Υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών, και φυσικά ούτε καν καταρτίστηκε κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης.

Η βουλευτής σημείωσε επίσης ότι ο επαναπατρισμός των τουριστών ήταν ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ο υπουργός Τουρισμός ήταν «απλός θεατής». Σε ό,τι αφορά στη συνδιαφήμιση του ΕΟΤ με την Thomas Cook και όσα υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Γνωρίζετε κύριε υπουργέ πως το 2018 οι αφίξεις από την TC αυξήθηκαν κατά 1/3 συγκριτικά με δύο χρόνια πριν. ... Το 2017 και το 2018 ξεκίνησε η εταιρεία 34 νέα δρομολόγια για την Ελλάδα και πρόσθεσε 4 νέους προορισμούς στα προγράμματά της στη χώρα μας. Επομένως η σκοπιμότητα της σύναψης σύμβασης συνδιαφήμισης είναι προφανής, όπως και τα αποτελέσματα στην αύξηση των αφίξεων. Και μάλιστα σε πολύ δύσκολες χρονιές, που λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του προσφυγικού η χώρα μας κινδύνευε να χάσει μεγάλα μερίδια. Εάν συζητούσαμε για τη χάραξη νέας πολιτικής θα υποστήριζα πως πράγματι η εξάρτηση από το μαζικό τουρισμό είναι προβληματική αλλά από την άλλη με τέτοιο ανταγωνισμό δεν μπορεί να είναι απούσα η χώρα μας».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του κ. Θεοχάρη, στην Επιτροπή της Βουλής, ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση με την Thomas Cook, λέγοντας «Επειδή όμως κάνουμε συζήτηση για τα πεπραγμένα σας και απαντάτε ότι εσείς καταγγείλατε τη σύμβαση, θα σας πρότεινα όταν στήνετε μία ιστορία να είστε λίγο πιο προσεκτικός». Και προσέθεσε ότι η ίδια η σύμβαση προβλέπει την άμεση λύση της σε περίπτωση πτώχευσης και άρα ο υπουργός απλώς εφήρμοσε το νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v