ΕΑΣΕ: Απαιτητικές οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη 2,8%

«Στην περίοδο του αβέβαιου κόσμου που διανύουμε, και με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων είναι όρος εθνικής επιβίωσης» επισημαίνει.

ΕΑΣΕ: Απαιτητικές οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη 2,8%

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, προβλέπει επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης στο 2,8% για το 2020. Ασφαλώς οι προϋποθέσεις επίτευξης του φιλόδοξου αυτού στόχου είναι απαιτητικές», αναφέρει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Επίσης, σημειώνει ότι η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι «η αποφασιστική ανάκαμψη του ακαθαρίστου σχηματισμού κεφαλαίου (+13,4%) γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να υποστηρίξει και την προβλεπόμενη εκτίναξη της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,8%. Μία ακόμη σημαντική προϋπόθεση επίτευξης του αναπτυξιακού στόχου είναι η διατήρηση της ίδιας περίπου με εφέτος αυξήσεως των εξαγωγών σε ένα ασταθές και αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό εξωτερικό περιβάλλον».

Η ΕΑΣΕ θεωρεί ότι όλη η «λογική» του προσχεδίου βασίζεται στην αποφασιστική τόνωση ιδιαιτέρως των ιδιωτικών επενδύσεων (στο +15,8%), γεγονός που αποτελεί ένα στοίχημα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, το επόμενο έτος είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, καθώς πρέπει «να περιοριστούν τα διοικητικά εμπόδια, να αρθούν αναχρονιστικοί κανόνες, να περιοριστούν φορολογικά, ενεργειακά και ασφαλιστικά κόστη, να λειτουργήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ελληνική δικαιοσύνη, να ρυθμιστούν με επιτυχία και οριστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, να υπάρξει αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, αλλά και την απολύτως καθοριστική σημασία του ιδιωτικού τομέα και των επενδύσεων ώστε, μεταξύ των άλλων, να πάρει μια ανάσα και η κοινωνία, ιδιαιτέρως μάλιστα η μεσαία τάξη, η οποία στήριξε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης τη χώρα. Η ΕΑΣΕ δηλώνει ότι στην προσπάθεια αυτή για την τόνωση των επενδύσεων θα σταθεί αρωγός όλων των πολιτικών δυνάμεων που θα τη στηρίξουν. Στην περίοδο του αβέβαιου κόσμου που διανύουμε, και με δεδομένο το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, η αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων είναι όρος εθνικής επιβίωσης» επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v