Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στην αγωνία 93.000 εργαζόμενων για το επίδομα «ανθυγιεινής»

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2020 έχει η Επιτροπή για την αναθεώρηση των επιδομάτων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ποιοι εργαζόμενοι είναι στο «στόχαστρο». Τι προβλέπει διάταξη για όσους απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες.

Παράταση στην αγωνία 93.000 εργαζόμενων για το επίδομα «ανθυγιεινής»

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 παραπέμπεται η απόφαση για τις αλλαγές στο επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020 η προθεσμία εντός της οποίας η Επιτροπή που έχει αναλάβει τη μεταρρύθμιση του επιδόματος θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει το σχετικό πόρισμα προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για μια ακόμη παράταση, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ολοκλήρωση του πορίσματος τον Ιανουάριο του 2019, στη συνέχεια δόθηκε παράταση για το τέλος Οκτωβρίου και πλέον, η όλη διαδικασία πάει για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που πέρασε στα χέρια του οικονομικού επιτελείου από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η ολοκλήρωση του πορίσματος θα ανοίξει τον δρόμο για ανατροπές, τόσο στο ύψος της παροχής όσο και στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κρίθηκε αναγκαία λόγω της πολυπλοκότητας και του χρονοβόρου της διαδικασίας που απαιτείται για τον προσδιορισμό των νέων δικαιούχων, όσο και των διεκδικητών του επιδόματος, καθώς και του τρόπου υπολογισμού και του ύψους του, στη βάση διαβάθμισης της έκτασης και της συχνότητας έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας.

Βάσει των προδιαγραφών που έχουν ήδη καθοριστεί, το πόρισμα θα προβλέπει την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας σε συγκεκριμένα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να κοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν τεθεί περίπου 93.000 δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν επίδομα από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα.

Με την τροπολογία προβλέπεται επίσης η καταβολή αποζημίωσης κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, στα μέλη και στους γραμματείς της συγκεκριμένης Επιτροπής και μάλιστα από την ημέρα συγκρότησής της. Το ύψος της δαπάνης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που καταβάλλεται στους μόνιμους και δόκιμους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου κατηγοριοποιείται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ τον μήνα, στη δεύτερη, 70 ευρώ, στην τρίτη κατηγορία είναι 35 ευρώ ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και εκεί φτάνει τα 105 ευρώ.

Η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των περίπου 160 εκατ. ευρώ για ένα πλήθος 93.000 δικαιούχων περίπου (Α' κατηγορία 83.527, Β' κατηγορία 5.203, Γ' κατηγορία 940, δασικοί υπάλληλοι 2.950).

Αγωνία επικρατεί ιδιαίτερα στους περίπου 25.000 εργαζομένους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, καθώς το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και, εφόσον το επίδομα κοπεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στα 67 έτη από τα 62 που ισχύουν σήμερα.

Μεταξύ των 93.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Με άλλο άρθρο, στην τροπολογία, καθίσταται υποχρεωτική για τον εργοδότη, η αναγγελία στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του απασχολούμενου στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων προσωπικού, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Μάλιστα, με στόχο την εξασφάλιση της προστασίας των εργαζόμενων, ο εργοδότης υποχρεώνεται να τηρεί αντίγραφο της αναγγελίας, στον χώρο εκτέλεσης των εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v