Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ανατροπές στις παροχές φέρνει ο Ενιαίος Κανονισμός ΕΦΚΑ

Περιορισμό δικαιωμάτων και παροχών ενδέχεται να επιφέρει σε χιλιάδες ασφαλισμένους ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΦΚΑ. Η πρόταση για διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών. Τα προβλήματα και τα διλήμματα.

Νέες ανατροπές στις παροχές φέρνει ο Ενιαίος Κανονισμός ΕΦΚΑ

Μια αυτόνομη και εξίσου δύσκολη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εν μέσω της ήδη σχεδιαζόμενης που εδράζεται στις αναγκαίες προσαρμογές που επιβάλλουν στο σύστημα οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, σχεδιάζεται στο υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τη σύνταξη του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ, που σύμφωνα και με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην ενοποίηση των Ταμείων του ΕΦΚΑ και ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία, σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών των πρώην Ταμείων. Έφερε δε ως παράδειγμα τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας ότι δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πλέον, το βάρος πέφτει στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Και σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ, πρόκειται για δύσκολο έργο καθώς η δημιουργία ενιαίων όρων ασφάλισης οδηγεί σε περικοπές δικαιωμάτων και περιορισμό παροχών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος των ανατροπών είχε «τρομάξει» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, είχε αποφασιστεί να διατηρηθεί ο διαχωρισμός μισθωτών - μη μισθωτών σε μια σειρά από παροχές, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης επεσήμαιναν ότι είναι διαφορετική η φύση της απασχόλησης μεταξύ των δύο ομάδων και κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιχειρηθεί μεν η ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων, με σεβασμό, δε, των όποιων ιδιαιτεροτήτων δικαιολογούνται λόγω αυτής της διαφορετικότητας. Δήλωναν μάλιστα ότι μια πιθανή εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους θα οδηγούσε σε δραματική περικοπή παροχών.

Έτσι, η «καυτή πατάτα» πέρασε στα χέρια της νυν ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς στην πράξη πρόκειται για την ουσιαστική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, με χιλιάδες διαφορετικά καθεστώτα ασφάλισης και παροχών όλων των πρώην ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, τον Ιανουάριο του 2017, αλλά και αυτών που ισχύουν εντός του ίδιου φορέα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι συνδικαλιστές, «δεν υπάρχει ΕΦΚΑ, όσο δεν υπάρχει κανονισμός». Για να προσθέσουν ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Εάν, για παράδειγμα, επιλεχθεί η λύση ο ενιαίος κανονισμός να προκύψει στη βάση των παροχών που κάλυπτε το πρώην ΙΚΑ, που αποτελεί και τον κορμό του ΕΦΚΑ, τότε μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι - επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ, αλλά και μισθωτοί σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ασφαλισμένοι στα πρώην ειδικά ταμεία.

Οι συνδικαλιστές, πάντως, εκτιμούν πως όποτε και αν γίνει η έκδοση του νέου κανονισμού, θα συνοδευτεί με αλλαγές κυρίως στο ύψος των παροχών που δίνει ο ΕΦΚΑ, όπως επίδομα ασθενείας ή έξοδα κηδείας, επίδομα κατασκήνωσης και τοκετού, αλλά και στις διαδικασίες χορήγησης παροχών, όπως αναπηρικά επιδόματα ή επίδομα εργατικού ατυχήματος.

Με την εφαρμογή του κανονισμού θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, αφού αυτή ήταν και η ουσία του νόμου Κατρούγκαλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v