Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Δεν θα αποτελούν στοιχεία διαμόρφωσης κόστους τα χορηγούμενα χωρίς έγκριση του ΕΟΦ δείγματα, έξοδα συνεδρίων, δαπάνες πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμήθειες μεσαζόντων ή υπερτιμολογήσεις. Η αντίδραση ΣΦΕΕ.

Τι αλλάζει στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρει το iatronet.gr, στην τροπολογία προβλέπεται πως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών.

Εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί τις τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, με κατώτατο όριο την τιμή των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών.

Η τιμή του γενοσήμου, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των πρωτοτύπων.

Οι τιμές των γενοσήμων θα πρέπει να δημοσιεύονται εντός 30 ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας τους.

Για να λάβει τιμή ένα φάρμακο για πρώτη φορά, θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν ανατιμολογούνται τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο του ΚΗΘ που θα καθορίσει με απόφασή του ο υπουργός Υγείας.

Στη διαμόρφωση νέων τιμών και στο σύστημα τιμολόγησης, δεν θα αποτελούν στοιχεία διαμόρφωσης κόστους τα χορηγούμενα χωρίς έγκριση του ΕΟΦ δείγματα, έξοδα συνεδρίων, δαπάνες πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμήθειες μεσαζόντων ή υπερτιμολογήσεις.

Όριο

Για το έτος 2018, το όριο δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτική δαπάνη ορίζεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 530 εκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον νόμο 4509/17.

Από αυτά, τα 455 εκατομμύρια αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ (ήταν 474,2 εκατομμύρια), 13 εκατομμύρια το "Παπαγεωργίου" (αμετάβλητο) και 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (ήταν 55,8 εκατομμύρια).

Με άλλη διάταξη προβλέπεται πως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να αγοράζει φάρμακα και για λογαριασμό δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες.

ΣΦΕΕ: Δεν διορθώνονται στρεβλώσεις

«Δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείου Υγείας.

«Θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθεί και η διαδικασία ορισμού τιμών νέων φαρμάκων που και αυτή έχει καθυστερήσει. Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές, αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων.

»Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v