Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Κομισιόν για ταχεία εξυγίανση των τραπεζών

Κρίσιμη η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην «κανονικότητα», για να έρθουν σημαντικές επενδύσεις. Τι διαμηνύθηκε στον Χρ. Σταϊκούρα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ο «νουμεράκιας» και ο... μοναχικός καβαλάρης του ΔΝΤ.

Προειδοποίηση Κομισιόν για ταχεία εξυγίανση των τραπεζών

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, να διατηρήσει τη δέσμευση για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 και να αποφύγει την πολιτικοποίηση του θέματος των αλλαγών τόσο τώρα όσο και το 2020, ανέφερε υψηλα ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, στο Euro2day.gr.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγο πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται η χώρα μας να είναι στην ατζέντα.

Εκτενής συζήτηση για την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στους όρους του προγράμματος για λόγους αξιοπιστίας έγινε και στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας άκουσε στις διμερείς συναντήσεις για τη θέση των θεσμών και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5%.

Κάπου την ίδια περίοδο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευδε να σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, δηλώνοντας ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021 και το 2022 θα ξεκινήσει το 2020 και «η συζήτηση αυτή θα έχει καλό τέλος για την πατρίδα μας».

Είναι κοινή θέση όλων και στο Eurogroup και στην Κομισιόν ότι ο στόχος για το 2020 -μια δύσκολη χρονιά- δεν πρέπει να αλλάξει και αυτό διαμηνύθηκε στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους θεσμούς από τους οποίους έλαβε το σχετικό παρατσούκλι (νουμεράκιας).

Η κυβέρνηση άλλαξε ρότα για το θέμα των πλεονασμάτων και κινείται πλέον με την επικοινωνιακή πολιτική ότι από τη στιγμή που μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, δεν υπάρχει λόγος να «τεστάρουμε τα νερά» με τους εταίρους μας.

Πάντως,  οι θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει κύκλο αυξημένων προσδοκιών, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο οποίος δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν «μικρές φούσκες», εάν οι προσδοκίες δεν εκπληρωθούν. Ήδη έχει διαμηνυθεί ότι ο κύκλος «expectations versus realization» (προσδοκίες έναντι πραγματοποίησης) πρέπει να κλείσει καθώς, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη επηρεάζονται πλέον δραστικά από εξωγενείς παράγοντες και -προπάντων- από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ.

Ποια είναι τα σημεία, σύμφωνα με την Κομισιόν, που πρέπει να προσέξει η Αθήνα;

1. Τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM υπογραμμίζουν ότι εάν δεν λυθεί οριστικά το θέμα των κόκκινων δανείων και της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, οι μεγάλες επενδύσεις δεν θα έρθουν στη χώρα μας. Οι εξαγγελίες και τα μνημόνια προθέσεων είναι ένα πράγμα, η υλοποίησή τους, ένα άλλο. Και το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, τα σχέδια να παραμένουν στα χαρτιά. Τελικά, σε βάθος χρόνου, ίσως βλάπτει το επικοινωνιακό κλίμα ευφορίας που δημιουργείται. Αρκεί κανείς να μελετήσει σε βάθος το πώς κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, αλλά και πώς τοποθετούνται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτικές εταιρείες. Οι μεγάλες επενδύσεις λοιπόν περνούν μέσα από την ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα.

2. Πέρασε στα ψιλά η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης από την Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

3. Τα κέρδη από τα SNPs και AΝFAs πάνε και επισήμως για το 2020, κάτι που το Euro2day.gr έγραφε πριν από μήνες. Οι θεσμοί θέλουν να δουν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και διαβεβαιώσεις για το πού θα διοχετευθούν αυτά τα κέρδη βάσει της συμφωνίας που ήδη έχει υπογραφεί.

4. Ο προϋπολογισμός του 2020 παραμένει το μεγάλο ορόσημο για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Kανείς δεν θέλει να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές επιτυχώς, φτάνοντας μάλιστα να δανειστεί ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο μέσω τρίμηνων εντόκων. Ομως συσκέψεις για τη χώρα γίνονται και θα γίνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών με εκπροσώπους του ΔΝΤ, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Οκτωβρίου, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τα δημοσιονομικά της χώρας μας και την προσπάθεια σύγκλισης των προβλέψεων των δύο πλευρών.

Αρμόδια πηγή μάς ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι οι απόψεις του ΔΝΤ (σ.σ. αναμένεται να αποτυπωθούν τα επόμενα 24ωρα, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4) άρχισαν να συγκλίνουν με αυτές της Κομισιόν και του ESM. Όσο για τις «κορώνες» Π. Τόμσεν για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και το πλεόνασμα, η πηγή μάς εξήγησε ότι ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζεται πλέον και από το ΔΝΤ ως ένας «εμμονικός, μοναχικός καβαλάρης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v