Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως και γιατί χιλιάδες μη μισθωτοί έμειναν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί ορθά ο στόχος του νόμου Κατρούγκαλου για ενιαία αντιμετώπιση μισθωτών και μη μισθωτών. Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό από τις παροχές.

Πως και γιατί χιλιάδες μη μισθωτοί έμειναν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Πρόσβαση στις παροχές υγείας αποκτούν χιλιάδες άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως μη μισθωτοί, που είχαν αποκλειστεί από τις υπηρεσίες του Φορέα, λόγω εσφαλμένης διατύπωσης και ερμηνείας των ισχυουσών διατάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για αυτούς τους ασφαλισμένους είχαν διακοπεί άδικα και παράτυπα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που με δική του ανακοίνωση (και συγκεκριμένα της αρμόδιας για θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιόγλου) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με εγκύκλιο που ισχύει από τις 15 Νοεμβρίου 2019, παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα στους 245.378 ασφαλισμένους, διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» - (υποσύστημα ασφαλιστικής ικανότητας) κι έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν την πρόσβαση στις παροχές και υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται, χωρίς δική τους άσκοπη ταλαιπωρία και αχρείαστη επιφόρτιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένοι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι, στερούνταν, τη δυνατότητα αυτόματης πρόσβασης σε παροχές και υπηρεσίες υγείας, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας από το 2018, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η καταβολή ποσών που δεν προβλέπονται από το νόμο.

Στην πράξη, κι ενώ βασικός στόχος του νόμου Κατρούγκαλου ήταν η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ερμηνεύοντας διαφορετικά μεταγενέστερες διατάξεις, απέκλειαν τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους από την έκδοση ασφαλιστικής ικανότητας, εάν δεν πλήρωναν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μισθωτούς.

Μάλιστα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί έχουν διακανονίσει τις εισφορές του 2018 μέσω της ρύθμισης των έως 120 δόσεων και οι υπηρεσίες τους αποκλείουν από τις υπηρεσίες υγείας, καθώς εκτός από την καταβολή της δόσης, τους ζητούν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο που για το 2019, κάποιοι κατέβαλαν την κατώτερη εισφορά και αναμένουν την εκκαθάριση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τους ζητούσαν να μεταβούν σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του Φορέα ώστε να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα τους. Εκεί, διαπιστώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με τον υπάλληλο. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα, οι ασφαλισμένοι, που τελικά οδηγήθηκαν εκτός παροχών υγείας.

Πρόσφατα, ειδικά για όσους είναι σε ρύθμιση, προβλέφθηκε ότι δεν υποχρεώνονται, για να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Με τη νέα εγκύκλιο και την αποδέσμευση της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας από όλη αυτή τη διαδικασία, όσοι ασφαλισμένοι αποκλείστηκαν, θα επανακτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του έκανε λόγο για νέες εκκρεμότητες που κληρονόμησε από την προηγούμενη ηγεσία, και νέα προβλήματα, εξαιτίας της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της εγκατάλειψης, που επικρατούσε στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεσήμανε μάλιστα, ότι με την εγκύκλιο αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία απέναντι σε μία μεγάλη μερίδα μη μισθωτών και με την προσθήκη των ανωτέρω ασφαλισμένων στο σύστημα παροχών και υπηρεσιών υγείας, ο αριθμός των 719.353 μη μισθωτών (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμένων με ασφαλιστική ικανότητα αυξάνεται κατά 26% και φτάνει πλέον στις 910.182.

Στον αντίποδα, ψευδή χαρακτηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι καμία απόφαση ή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούσε εξόφληση των τρεχουσών εισφορών του 2019 για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, ούτε αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v