Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πλάνο για εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Ιούνιος του 2020 το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στόχος να πληρωθούν φέτος 300 εκατ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021 θα μείνουν, όμως, κάποιες εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Νέο πλάνο για εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Οι δεσμεύσεις για μηδενισμό κοντέρ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανανεώνονταν από την ελληνική κυβέρνηση κάθε φορά που οι στόχοι δεν τηρούνταν. Τελευταία δέσμευση που έμεινε στα χαρτιά, αυτή για καθαρά ληξιπρόθεσμα κάτω των 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Νωρίτερα, στην εκπνοή του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, υπήρχε η δέσμευση για μηδενισμό τους, αλλά αντ’ αυτού τα στοιχεία της Κομισιόν έρχονται να θυμίσουν πως τότε τα «καθαρά» ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου ήταν 1,7 δισ. ευρώ. Φέτος τον Αύγουστο είχαν διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, στο τέλος του έτους θα έχουν υποχωρήσει σε 1 δισ. ευρώ. Συνολικά 300 εκατ. ευρώ ρευστότητα μέσα σε λίγους μήνες είναι υπολογίσιμο μέγεθος, αρκεί να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2020, το κράτος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, με εξαίρεση 140 εκατ. ευρώ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες θα απαιτήσουν έξτρα χρόνο έως τον Ιούνιο του 2021. Τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν (Αύγουστος 2019) αποκαλύπτουν συνολικές απαιτήσεις εκκρεμών συντάξεων ύψους 303 εκατ. ευρώ, με μεγάλη αύξηση έναντι των 192 εκατ. ευρώ του Αυγούστου 2018.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων, προκειμένου αφενός να εξαλειφθεί το σημερινό στοκ, αφετέρου να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Πρόσφατα, όπως έγραψε το Εuro2day.gr, πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται πως ειδικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες οι οποίοι στερούνται φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας, το δημόσιο θα προχωρά σε δημόσια κατάθεση υπό μορφή παρακαταθήκης (στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και ο πιστωτής θα έχει πέντε χρόνια στη διάθεσή του να αντλήσει τα χρήματα με την προσκόμιση της απαιτούμενης ενημερότητας. Από την ώρα που θα λάβει χώρα η δημόσια κατάθεση όμως, η οφειλή από τα τεφτέρια των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου θα έχει σβήσει.

Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να προσθέσει κι άλλα μέτρα επί των οποίων έχει ενημερώσει η ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, προωθείται η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του πρότζεκτ και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της, το καλοκαίρι του 2021.

Εφόσον οι δεσμεύσεις τηρηθούν, η αγορά και οι συνταξιούχοι εν αναμονή μπορούν να προσδοκούν βαθιά «ανάσα» τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v