Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά υποδέχεται η αγορά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ρυθμίσεις ad hoc για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης. Καύσιμο – γέφυρα το φυσικό αέριο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ Ντ. Μπενρουμπή. Τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο το ΕΣΕΚ σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Θετικά υποδέχεται η αγορά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Τις πρώτες αντιδράσεις τους στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα εξέφρασαν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς των ΑΠΕ και των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης επικρότησε το ΕΣΕΚ και ιδίως τις οριζόντιες ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων από καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο κ. Περιστέρης, όμως, πρότεινε για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το ΕΣΕΚ για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ και διασυνδέσεις μεταφοράς να υπάρξουν ad hoc (εξατομικευμένες) ρυθμίσεις, ώστε αυτές να τρέξουν γρήγορα και στη συνέχεια οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να ενσωματωθούν οριζοντίως.

Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ χαρακτήρισε τις μεγάλες επενδύσεις «σπονδυλική στήλη» για την υλοποίηση του νέου ΕΣΕΚ, ενώ τόνισε ότι τα έργα αυτά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2025. Και άρα, σύμφωνα με τον ίδιο οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Οι ιδιώτες παραγωγοί φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Ντίνος Μπενρουμπή με τη σειρά του χαιρέτησε το ΕΣΕΚ χαρακτηρίζοντας το φιλόδοξο και ρεαλιστικό.

Ο πρόεδρος των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος στάθηκε στην απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας πως είναι αισιόδοξος ο στόχος για την ολοκλήρωση της το 2028, ωστόσο ζήτησε διευκρινίσεις για το πως οι μονάδες λιγνίτη του Αμυνταίου και της Καρδυάς θα λειτουργούν έως το 2022 από τη στιγμή που παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στο ΕΣΕΚ προβλέπεται το κλείσιμο 1000 Μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, με τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ να υποστηρίζει πως πρόκειται για τα συγκεκριμένα εργοστάσια. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ επίσης στάθηκε και στα ζητήματα προσαρμογής των λιγνιτικών μονάδων 1 έως 4 του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Μπενρουμπή επικρότησε επίσης το γεγονός ότι στο ΕΣΕΚ το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως «καύσιμο – γέφυρα», ενώ τόνισε και τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που ετοιμάζουν οι ιδιώτες παραγωγοί.

Ο ίδιος στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης τόνισε πως η επάρκεια και η ευέλικτη ισχύς είναι αναγκαία στο σύστημα ηλεκτροδότησης προσθέτοντας πως αυτή θα πρέπει να αμείβεται.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του στην ανάγκη ουσιαστικής εποπτείας της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας υπογραμμίζοντας τη σημασία παρακολούθησης αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών καθώς και πρακτικών πώλησης κάτω του κόστους.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την πολιτική κατεύθυνση του ΕΣΕΚ σημείωσε πως απαιτείται ευρύτερη συμμαχία για την εφαρμογή του ΕΣΕΚ και υπογράμμισε πως δημιουργεί τις δυνατότητες μίας «πράσινης» επενδυτικής έκρηξης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας χαιρετίζοντας την εκδήλωση χαρακτήρισε τεχνικά και οικονομικά εφικτό το ΕΣΕΚ και την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v