Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Το ορατό… ναυάγιο στη Ρουμανία και τα σύννεφα σε Κύπρο, Αίγυπτο

ΕΤΕ: Το ορατό… ναυάγιο στη Ρουμανία και τα σύννεφα σε Κύπρο, Αίγυπτο

Το λες και ατυχία.

Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα και την υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να πουλήσει τις εναπομείνασες διεθνείς -τραπεζικές- δραστηριότητές της (με εξαίρεση τη Μάλτα και τη Βόρεια Μακεδονία), λόγω της πρόσθετης κρατικής βοήθειας που έλαβε το 2015.

Η Εθνική «έτρεξε» τους προηγούμενους μήνες διαγωνισμούς για την πώληση των θυγατρικών της σε Κύπρο και Ρουμανία, καθώς και τη δραστηριότητά της (σ.σ. με τη μορφή υποκαταστήματος) στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για τρία «ώριμα» deals καθώς έχουν υπογραφεί δεσμευτικές συμφωνίες με προτιμητέους επενδυτές, ενώ η Εθνική έχει πάρει πρόσθετες προβλέψεις για τα προς πώληση assets. Από την πώλησή τους, μάλιστα, αναμένει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού της κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα τονώσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.

Οι εξελίξεις, όμως, που μεσολάβησαν, ανατρέπουν τα δεδομένα ή εμπνέουν ανησυχία για πιθανή ανατροπή τους.

Στη Ρουμανία, η πολιτική αλλαγή «πάγωσε», όπως πληροφορείται η στήλη, το ενδιαφέρον της κρατικής EXIM Bank για την αγορά της Romaneasca Banca, θυγατρικής της Εθνικής. Η EXIM είχε υπογράψει SPA και αναμένονταν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Αν τελικά κάνει πίσω, η Εθνική θα δει για δεύτερη φορά ένα διαγωνισμό πώλησης της Romaneasca να καταλήγει άγονος, ενώ είχε βρει επενδυτή. Είχε προηγηθεί η μη λήψη έγκρισης από τον κεντρικό τραπεζίτη για την αγορά της Romaneasca από την τοπική θυγατρική του ουγγρικού ομίλου OTP.

Σαν μην έφθανε το ορατό… ναυάγιο στη Ρουμανία, η Εθνική προβληματίζεται και για την επίπτωση που μπορεί να έχει στην «ανέφελη» ολοκλήρωση της πώλησης των Εθνικής Κύπρου και της δραστηριότητας στην Αίγυπτο η επιβολή capital controls στον Λίβανο.

Για την Εθνική Κύπρου υπάρχει δεσμευτική συμφωνία με την Astrobank, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Η Astrobank προγραμματίζει κεφαλαιακή ενίσχυση 80 εκατ. ευρώ. Μέρος των παραπάνω κεφαλαίων (σ.σ. περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Κύπρου. Η επιβολή, όμως, capital controls στον Λίβανο ενδέχεται να δυσκολέψει την κατάσταση καθώς το σχήμα επενδυτών, που ελέγχει την Astrobank, έχει στην κεφαλή του τον Λιβανέζο τραπεζίτη M. Sehnaoui.

Όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, η Εθνική έχει δώσει προθεσμία ως το τέλος του έτους στην Astrobank, προκειμένου να βρει τα κεφάλαια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Τέλος, στην Αίγυπτο, η Εθνική υπέγραψε στις 3 Μαΐου σύμβαση με την Bank Audi, θυγατρική λιβανέζικου τραπεζικού ομίλου, για τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων του δικτύου 17 καταστημάτων της.

Παρότι η Bank Audi δεν θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια ή ρευστότητα από τη μητρική για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής και η κεντρική τράπεζα Λιβάνου την ενέκρινε, υπάρχει ανησυχία για το τι θα πράξει ο Αιγύπτιος κεντρικός τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v