Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2019

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ξένο ενδιαφέρον στις ασφάλειες

Σφηνάκια για ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ξένο ενδιαφέρον στις ασφάλειες

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Στις επαφές αυστριακού ομίλου (Vienna Insurance Group) με σκοπό την εξαγορά εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στους γενικούς κλάδους, έχει ήδη αναφερθεί το Euro2day.gr σε προηγούμενο δημοσίευμά του. 

Ανεξάρτητα, πάντως, από την κατάληξη των συγκεκριμένων επαφών που γίνονται στη Λεωφόρο Συγγρού, όλα δείχνουν ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς έχουν βελτιωθεί δραστικά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τη διετία 2015-2016 υπήρχαν πολυεθνικοί όμιλοι του κλάδου που εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη χώρα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως το ενδιαφέρον των αυστριακών της Vienna Insurance δεν εστιάζεται σε εταιρεία του κλάδου ζωής, όπου υπάρχει ο «κράχτης» των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αλλά στις γενικές ασφαλίσεις, η πορεία των οποίων είναι έντονα συνδεδεμένη με αυτή του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Εξελίξεις φυσικά έχουμε και στον leader της αγοράς, την Εθνική Ασφαλιστική, όπου κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία θα επιθυμούσαν την ενεργή συμμετοχή στον τρέχοντα διαγωνισμό πώλησης ενός τουλάχιστον ασφαλιστικού ομίλου με διεθνή εμπειρία. O λόγος είναι ότι αμφιβάλλουν για την ικανότητα αποτελεσματικής διοίκησης μιας τόσο σημαντικής εταιρείας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από κάποιο fund.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τίμημα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο, αν η πώληση γινόταν δύο ή τρία χρόνια αργότερα, σημειώνοντας πως η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής έφτασε στις 30 Ιουνίου του 2019 το ένα δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν, τα προσφερόμενα τιμήματα θα είναι χαμηλότερα.

ΥΓ: Στην Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα όχι μόνο δεν αποεπένδυσε από την ασφαλιστική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα -πέρα από τη διατήρηση της Παγκυπριακής στους γενικούς κλάδους- αύξησε πρόσφατα τη συμμετοχή της στη θυγατρική εταιρεία Ζωής Hellenic-Alico, αγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε η MetLife.

 

ΕΤΕ: Σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προτίθεται να προχωρήσει, όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέων, η κυπριακή τράπεζα Astrobank, η οποία είναι κοντά στο να κλείσει συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Κύπρου.

Μέρος των κεφαλαίων της αύξησης (σ.σ. περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση της Εθνικής Κύπρου. Τα υπόλοιπα, για την περαιτέρω επέκταση εργασιών της Astrobank.

Η διερεύνηση για την εξασφάλιση κεφαλαίων από τρίτους επενδυτές έχει ξεκινήσει και η ΑΜΚ προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Μέχρι τότε, έχει δώσει... τράτο και η Εθνική καθώς και αυτός ο διαγωνισμός έχει τραβήξει αρκετά… 

 

ΑΔΜΗΕ: Το παρόν και το μέλλον των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να συζητήσει στο Πεκίνο με την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία από αυτές είναι και ο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο η State Grid συμμετέχει με 24%. Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θέσει το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καθώς και των περαιτέρω επενδύσεων που απαιτούνται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.

Κάποιες πηγές σημειώνουν πως ίσως επιδιωχθεί και μία αξιολόγηση της διοίκησης του Διαχειριστή, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι φρόντισαν από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης να στείλουν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία δήλωναν την ικανοποίησή τους απέναντι στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Μανουσάκη…

Ο τελευταίος, να θυμίσουμε, έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v