Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Στο τέλος της άνοιξης η προκήρυξη νέου προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Στις 22.495 οι αιτήσεις που υπάγονται στα κίνητρα του προηγούμενου κύκλου. Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΕΝ.

Στα σκαριά νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζοντας την προκήρυξη φρέσκου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προς το τέλος της άνοιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ και θα επιδιωχθεί αφενός η απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής σε αυτό κι ενδεχομένως, αν δεν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, και βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων (εισοδηματικά κριτήρια) για την υπαγωγή στα προνόμια.

Ωστόσο, μέχρι τη σύνταξη του οδηγού εφαρμογής και τη λήψη της τελικής απόφασης, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Ανάπτυξης κι Επενδύσεων βρίσκονται στη διαδικασία της σταδιακής υπαγωγής των δικαιούχων του τελευταίου κύκλου (περασμένου Φθινόπωρου) στις αποφάσεις χρηματοδότησης. Όπως αναφέρουν πηγές, από τις 22.945 αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις περισσότερες από 6.500 εντάχθηκαν σε απόφαση υπαγωγής και πρόκειται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή κι άλλες 8.000 αιτήσεις. Τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν για τις 22.495 αιτήσεις ανέρχονται σε 241,5 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επιλαχόντες στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος δεν πρόκειται να υπαχθούν στα κίνητρα χρηματοδότησης, δηλαδή αποκλείονται.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής σημειώνεται ότι η κεντρική φιλοσοφία των προηγούμενων κύκλων του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» ήταν ο συνδυασμός επιδότησης των παρεμβάσεων σε ποσοστό έως 70% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και των αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Επιπλέον, η τελευταία αλλαγή που είχε γίνει ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στην υπαγωγή του προγράμματος, δηλαδή μπορούσαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογένειες και ιδιοκτήτες κατοικιών ανεξαρτήτως εισοδήματος. Απλά για τις περιπτώσεις ατομικού εισοδήματος άνω των 35.000 και οικογενειακού άνω των 45.000 ευρώ δεν επιτρεπόταν η επιδότηση αλλά ήταν μπορούσαν να αιτηθούν άτοκα τραπεζικά δάνεια.

Οι παρεμβάσεις των προηγούμενων κύκλων του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που χρηματοδοτούνταν ήταν:

-Αντικατάσταση Κουφωμάτων

-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v