Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ντρίπλα» ΔΕΠΑ για φθηνότερο αέριο από Gazprom

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής προμήθειας από τη ρωσική εταιρεία. Η έκπληξη με την τουρκική Botas και οι νέοι όροι με τη Sonatrach. Προσπάθεια για ανακοπή της πτώσης των μεριδίων της εταιρείας.

Η «ντρίπλα» ΔΕΠΑ για φθηνότερο αέριο από Gazprom

Ανταγωνιστικότερο επιδιώκει να κάνει το χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΠΑ, με νέες συμβάσεις φυσικού αερίου από τους διεθνείς προμηθευτές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια επιχείρηση αερίου μετά από «επίπονη» διαπραγμάτευση με την Gazprom φέρεται να πέτυχε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των ποσοτήτων 2 δισ. κυβικών μέτρων που εισάγει από τον ρωσικό κολοσσό. Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τώρα το κόστος επηρεαζόταν αποκλειστικά από την τιμή του αργού πετρελαίου, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν ώστε το 40% των ποσοτήτων να καθορίζεται με βάση το ολλανδικό TTF, το μεγάλο hub φυσικού αερίου όπου οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Κι ενώ για το κλείσιμο της συμφωνίας απομένουν τυπικές λεπτομέρειες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom για το ακανθώδες θέμα της ρήτρας take or pay. Όπως αναφέρουν πηγές, αντικείμενο των συζητήσεων είναι να ξεκαθαρίσει το οφειλόμενο ποσό για τη χρονιά που πέρασε, καθώς και το τι θα ισχύει από τούδε και στο εξής.

Η ευχάριστη έκπληξη, όμως, για τη ΔΕΠΑ είναι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του αερίου που έπαιρνε η εταιρεία από την Botas (0,9 δισ. κ.μ.) μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού.

Η απόφαση δικαιώνει την ελληνική έναντι της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου και μάλιστα επαναπροσδιορίζει τη χρέωση αναδρομικά από το 2011. Το όφελος αποτιμάται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή προμηνύει την εισαγωγή ακόμη χαμηλότερων τιμών.

Εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υπάρχουν και με το LNG που προμηθεύεται η δημόσια επιχείρηση με μακροχρόνιο συμβόλαιο από την κρατική εταιρεία της Αλγερίας, τη Sonatrach. Πηγές θέλουν τη ΔΕΠΑ να μειώνει τις ποσότητες προμήθειας, πετυχαίνοντας και έκπτωση, και ταυτόχρονα κερδίζει χώρο για περισσότερες εισαγωγές από τη spot αγορά.

Κύριος στόχος της ΔΕΠΑ είναι να ανακόψει την πτώση των μεριδίων της. Το 2019 στη χονδρεμπορική υποχώρησε θεαματικά και συγκεκριμένα στο 33% από 58% το 2018. Επίσης το μερίδιο των εισαγωγών της ΔΕΠΑ έπεσε στο 42% από 72% την περασμένη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v