Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από 49% το πωλητήριο στον ΔΕΔΔΗΕ

Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται στη διάθεση μικρότερου πακέτου μετοχών. Ζητά πενταετές ρυθμιστικό πλαίσιο, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης. Εκπονεί business plan ο ΔΕΔΔΗΕ.

Κάτω από 49% το πωλητήριο στον ΔΕΔΔΗΕ

Στη φάση της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται η διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ, η οποία φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της πώλησης μικρότερου κι από 49% πακέτου μετοχών.

Ήδη η δημόσια επιχείρηση έχει προσλάβει συμβούλους για την Goldman Sachs και τη Eurobank και ταυτόχρονα έχει δώσει εντολή στη διοίκηση του Διαχειριστή να ετοιμάσει δικό του επιχειρησιακό σχέδιο (business plan). Σκοπός είναι να προσελκύσει επενδυτές που θα τρέξουν το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕH έχει γίνει αποδέκτης συστάσεων από τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οίκους για την πώληση μικρότερου πακέτου μετοχών. Η αξία του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με επίσημες παραδοχές και της προηγούμενης διοίκησης της μητρικής εταιρείας, και όπως εξηγούν οι προαναφερόμενοι φορείς, είναι πολύ δύσκολο υποψήφιος επενδυτής να διαθέσει τόσο μεγάλα κεφάλαια για την αγορά μεριδίου 49%.

Συνεπώς, η διοίκηση της ΔEH εξετάζει πολύ σοβαρά την πιθανότητα να διαθέσει μερίδιο της τάξης του 30 με 35%. Ωστόσο, ο επενδυτής θα έχει αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, έχοντας λόγο σε σημαντικές αποφάσεις αλλά κι εκπροσώπους στο Δ.Σ. με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η μητρική εταιρεία, όμως, θέτει ακόμη μία προϋπόθεση για να προσελκύσει επενδυτές. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης έχει θέσει την ανάγκη ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει στην έκδοση ρυθμιστικού πλαισίου πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα μπορεί με τη λήξη του να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα και η απόδοση των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις, διάρκειας ενός έτους.

Ο νέος CEO της δημόσιας εταιρείας έχει την άποψη πως ο ρυθμιστικός κύκλος θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές που θα χτυπήσουν… την πόρτα του Διαχειριστή θα έχουν μπροστά τους ένα σαφές και ασφαλές πλαίσιο, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και να εκπονήσουν αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της πώλησης του πακέτου μετοχών του Διαχειριστή, αυτός τοποθετείται προς το τέλος του 2020. Έως τότε να έχει βρεθεί ο αγοραστής και η συναλλαγή να κλείσει το 2021. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v