Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν επανυπολογισμό των φόρων που κλήθηκαν να πληρώσουν για αναδρομικά που δεν δήλωσαν και τον επιμερισμό τους. Θετική στάση απέναντι στα αιτήματα κρατά το οικονομικό επιτελείο.

Διορθωτικές κινήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Με θετική οπτική εξετάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ τα αιτήματα των συνταξιούχων αναφορικά με τον επιμερισμό των αναδρομικών που εισέπραξαν για την περίοδο 2010-13 στο χρόνο στον οποίο αφορούν αλλά και το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν. Σε όσες περιπτώσεις έχει επιβληθεί διπλός φόρος, θα διαγραφεί.

Ελάχιστα μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Διεκδικούν επανυπολογισμό των φόρων μετά από επιμερισμό των αναδρομικών εισοδημάτων στο έτος στο οποίο αναλογούν και περιορισμό των προστίμων.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι εφοριακοί έκαναν έναν αγώνα δρόμου για να εκκαθαρίσουν πριν παραγραφούν 190.000 υποθέσεις καταβολής αναδρομικών σε συνταξιούχους το 2013. Από την εκκαθάριση προέκυψε μέσος φόρος 1.310 ευρώ για 71.000 συνταξιούχους και συνολικές οφειλές 93 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και «ραβασάκια» με πρόσθετους φόρους ακόμα και πάνω από 10.000 ευρώ.

Συνταξιούχοι υποστηρίζουν πως στα εκκαθαριστικά τα οποία καλούνται τώρα να «καλύψουν», πρόστιμα και προσαυξήσεις φτάνουν ακόμα και στο 60% και ζητούν τον περιορισμό τους δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν η μη πληρωμή των πρόσθετων φόρων δεν έγινε σκόπιμα αλλά εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v