Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζεται για το 37ο Συνέδριο η ΓΣΕΕ

«Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει, τηρουμένων όλων των νόμιμων διαδικασιών», το μήνυμα της ΓΣΕΕ. Αποτελεί θέμα δημοκρατίας, τονίζει ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Ετοιμάζεται για το 37ο Συνέδριο η ΓΣΕΕ

Στη σκιά των βίαιων επεισοδίων που αμαύρωσαν τις προηγούμενες απόπειρες σε Καλαμάτα και Ρόδο, η ΓΣΕΕ σχεδιάζει εκ νέου την πραγματοποίηση του 37ου Συνεδρίου της, την ερχόμενη εβδομάδα, σε εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας.

Πρόκειται για την απόφαση που διόρισε προσωρινή Διοίκηση στη Συνομοσπονδία, με εντολή τη διεξαγωγή εκλογών εντός εξαμήνου. Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες είχαν βίαια διαλυθεί, μετά από επεισόδια στα οποία πρωτοστάτησαν στελέχη του ΠΑΜΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας αποφάσισε την διεξαγωγή του Συνεδρίου την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Μάλιστα, έχουν ήδη προσκληθεί να παρευρεθούν και να χαιρετήσουν στην έναρξη του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που σαμποτάρησαν τα δύο προηγούμενα συνέδρια, επικαλούμενοι «νόθους αντιπροσώπους».

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει, τηρουμένων όλων των νόμιμων διαδικασιών. Η διεξαγωγή του συνιστά απαίτηση και δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων!».

«Η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ είναι θέμα Δημοκρατίας και γνήσιας έκφρασης των εργατικών δικαιωμάτων» τονίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά ότι «οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν και η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί με ρόπαλα».

Ο κ. Παναγόπουλος μιλώντας στο Euro2day.gr τονίζει πως το διακύβευμα της διεξαγωγής του συνεδρίου δεν αφορά στο εάν η πολιτική της πλειοψηφίας είναι σωστή ή λάθος, αλλά εάν μπορούν να λειτουργούν τα συνδικάτα και να εκλέγουν τις ηγεσίες τους με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ αμφισβητεί σ’ αυτό το Συνέδριο 53 αντιπροσώπους, τους ίδιους που είχε νομιμοποιήσει στο προηγούμενο συνέδριο, όπως σημειώνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η οποία μάλιστα, καταγγέλλει ότι τα μέλη του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ εκβιάζουν και τρομοκρατούν, αλλά αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία.

Η διορισμένη διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, με την απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα για τους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρχει συντονισμός των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών από την Τριτοβάθμια Οργάνωση. Δεν έχει υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μόνο που επιτεύχθηκε είναι η επέκτασή της για να διασωθεί το επίδομα γάμου. Παράλληλα, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, δεν μπορούν να υπογραφούν επιμέρους συμβάσεις, ενώ δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΟΜΕΔ, η ΟΚΕ και άλλες επιτροπές που μετέχει η Συνομοσπονδία.

«Ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι από όλα αυτά;» διερωτάται ο κ. Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητους σωτήρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v