Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ Γιάννη Βρούτση με Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ασφαλιστικό

“Κρύβεστε” είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας. “Είστε champion της αντισυνταγματικότητας” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπρα ντε φερ Γιάννη Βρούτση με Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ασφαλιστικό

Σύγκρουση προκαλεί στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Πέμπτη. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν συντάξεις και εισφορές.

“Μετά από 12 χρόνια έρχεται ένας νόμος που δεν έχει καμία μείωση στις συντάξεις” επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσέθεσε πως το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή “όχι σαν άδειο πουκάμισο αλλά συνοδευόμενος από μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής”.

Εξαπολύοντας πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν “άδικος”. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νόμου που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, όπως η απουσία αναλογιστικής μελέτης, το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, το επίπεδο των εισφορών αλλά και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

“Δεν ειπώθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα συγνώμη” επεσήμανε ο Γιάννης Βρούτσης και αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε “θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο ή θα πείτε πως είμαστε με το νόμο Κατρούγκαλου; Θα ψηφίσετε την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης; Ναι ή όχι ; Θα ψηφίσετε τις αυξήσεις των συντάξεων; Nαι ή όχι ; Δεν έχετε πάρει θέση. Κρύβεστε”.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στοιχεία για τις αυξήσεις που φέρνουν στις συντάξεις τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Μεταξύ άλλων είπε πως με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 800 ευρώ η αύξηση θα είναι 58 ευρώ, για 1000 ευρώ συντάξιμο μισθό η αύξηση θα είναι 72 ευρώ και στα 1.500 η αύξηση θα ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη “13η σύνταξη” είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση “κοροϊδέψατε τον κόσμο” και μίλησε για ένα επίδομα εξαπάτησης. Όσον αφορά στις εισφορές είπε πως υπάρχει αύξηση (σημείωση αυτό αφορά στην κατώτατη κλίμακα) αλλά οι αλλαγές συνοδεύονται από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με αποτέλεσμα να προκύπτει οικονομικό όφελος (δίνοντας ενδεικτικά παραδείγματα για τα ετήσια κέρδη).

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας “είστε champion της αντισυνταγματικότητας. Για τα δικά αναδρομικά τρέχουν οι συνταξιούχοι”. Συνέχισε λέγοντας “στις δικές σας μελέτες η μέση σύνταξη τα επόμενα χρόνια μειώνεται. Εμείς ούτε άτολμοι είμαστε, ούτε αναξιόπιστοι είμαστε. Εσείς όμως ξέρετε τι υπογράψατε με τη 13η σύνταξη. Σφυράτε κλέφτικα”. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε προεκλογικές δηλώσεις “γαλάζιων” στελεχών για τη 13η σύνταξη, ενώ τόνισε πως “το δικό μας πρόγραμμα έχει την αναδιανομή στον πυρήνα της πολιτικής”. Παράλληλα σχολίασε σκωπτικά “συγχαρητήρια για το μετριόφρων τρόπο με τον οποίο παρουσιάσετε το νομοσχέδιο” και σημείωσε πως.... “έχει ένα άγχος από τον τάφο ο Ελ. Βενιζέλος γιατί θα θεωρήσει πως θα μειωθεί η δική του τόλμη” κάνοντας και ανάλογη αναφορά και για τον Ευάγγελο Παπανούτσο (που είχε κάνει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v