Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Πιθανή κορύφωση τις επόμενες 7 ημέρες στην Ιταλία

Γιατί ο οίκος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη. Τα θετικά σινιάλα από την Ιταλία, ο προβληματισμός για Ισπανία και η εμπειρία από την Κίνα.

JP Morgan: Πιθανή κορύφωση τις επόμενες 7 ημέρες στην Ιταλία

H JP Morgan, λαμβάνοντας υπόψη το έντονο και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του ιού στην Ευρώπη αλλά και την Ιταλία συγκεκριμένα, εξετάζει τις ιταλικές ενεργές περιπτώσεις και το αν θα μπορούσαμε εντέλει να δούμε την κορύφωσή τους στις επόμενες 7 ημέρες.

«Οι περιπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, πιέζοντας το μοντέλο και την πρόβλεψή μας», εξηγεί η JP Morgan, ωστόσο, «εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κορύφωση τις επόμενες 7 ημέρες», συνεχίζει η τράπεζα.

Οι λόγοι είναι ότι, πρώτον, οι καθαρές λοιμώξεις ως ποσοστό των ενεργών περιπτώσεων έφτασαν το 12%, το χαμηλότερο ποσοστό κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (εκτός από τις 10 Μαρτίου, όταν οι περιπτώσεις της Λομβαρδίας δεν συμπεριλήφθηκαν λόγω θεμάτων αναφοράς). Δεύτερον, το επίπεδο των καθαρών λοιμώξεων ως ποσοστό των ενεργών περιπτώσεων μειώθηκε στο ήμισυ κατά τις τελευταίες 8 ημέρες.

Αναφορικά με την Ισπανία, όμως, οι ενεργές υποθέσεις εξακολουθούν να ακολουθούν το απαισιόδοξο σενάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μέγιστες ενεργές περιπτώσεις θα κινηθούν άνω των 20 χιλιάδων.

Αν αθροιστούν σωστά οι αριθμοί των περιπτώσεων σε Ιταλία και Ισπανία, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, η κατάσταση φαίνεται να εμφανίζει καλύτερες τάσεις από το αισιόδοξο σενάριο. Παράλληλα, οι τάσεις στη Γαλλία κινούνται σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διεξάγει εκτεταμένες δοκιμές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αξιοπιστία των στοιχείων και των προβλέψεων, επισημαίνει η JP Morgan.

Η εμπειρία από την Κίνα

Η Κίνα συνεχίζει να ανακάμπτει έντονα, με τις υπόλοιπες ενεργές περιπτώσεις να είναι τώρα κάτω από 10 χιλιάδες, πράγμα που συνεπάγεται ότι μέχρι το τέλος αυτής εβδομάδας, ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων του COVID-19 στην Κίνα θα έχει ανακάμψει.

Αυτό, κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, είναι η μελέτη περίπτωσης και για τις άλλες γεωγραφικές περιοχές. Εάν η Ιταλία αρχίσει να παρουσιάζει παρόμοια καμπύλη από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, πιστεύουν ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ανησυχίες σχετικά με την επιδημία COVID-19 εκτός της Κίνας.

Κατά συνέπεια, το σχήμα της καμπύλης ανάκαμψης στην Ιταλία θα αποτελέσει το επίκεντρο αυτής της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v