Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τα €100 εκατ. οι αγορές ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ

Η ΤτΕ παρενέβη στη δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων υλοποιώντας το έκτακτο πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ. Στο 1,54% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Ξεπέρασαν τα €100 εκατ. οι αγορές ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ

Αγορές ομολόγων οι οποίες κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε σήμερα στη δευτερογενή αγορά η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε σήμερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εκτελείται με τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρενέβη εκτός του Ηλεκτρονικού Συστήματος (ΗΔΑΤ). Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων να σημειώσουν μείωση η οποία αγγίζει το 1% σε σύγκριση με αυτές που είχαν διαμορφωθεί στην δευτερογενή αγορά προχθές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετους υποχώρησε στο 1,54% από 2,41% , η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 1,15% απο 1,81% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,61% από 2,37%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,97% από 2,40% έναντι -0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,32% από 2,74%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v