Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reload Greece: Οι νικητές του Young Entrepreneurs Programme

Φιλόδοξοι νέοι προερχόμενοι από 12 χώρες, με διαφορετικά επαγγελματικά και ακαδημαϊκά βιώματα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές, νέοι επαγγελματίες και κάτοχοι MBA ήταν οι φετινοί συμμετέχοντες του προγράμματος.

Reload Greece: Οι νικητές του Young Entrepreneurs Programme

Tο Reload Greece ανακοίνωσε τις νικήτριες ομάδες του Young Entrepreneurs Programme (RG YEP) στην τελική διαγωνιστική φάση του προγράμματος (RG YEP Final Pitch Event) που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά το Σάββατο 28 Μαρτίου.

65 επιχειρηματικές ιδέες αναπτύχθηκαν κατά το πρώτο στάδιο του προγράμματος, «Ignite», κατά τη διάρκεια των workshops που πραγματοποιήθηκαν σε Αγγλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου «Accelerate», οι δώδεκα ομάδες με τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες έλαβαν εντατικό 1:1 mentoring και συμμετείχαν σε εξειδικευμένα σεμινάρια διάρκειας 7 εβδομάδων, με θέματα όπως το growth hacking, η πνευματική ιδιοκτησία και το pitching.

Η μεγάλη δεξαμενή επιτυχημένων επιχειρηματιών, μεντόρων και ειδικών του RG, που εργάζονται σε κορυφαίες εταιρείες όπως η Oracle, η GSK και η Shell, βοήθησε τις ομάδες να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να χτίσουν ένα ισχυρό επιχειρηματικό πλάνο, καθώς και να προετοιμάσουν την παρουσίαση της βελτιωμένης επιχειρηματικής τους ιδέας (pitch deck). Φιλόδοξοι νέοι προερχόμενοι από 12 χώρες, με διαφορετικά επαγγελματικά και ακαδημαϊκά βιώματα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές, νέοι επαγγελματίες και κάτοχοι MBA ήταν οι φετινοί συμμετέχοντες του προγράμματος.

Φέτος, λόγω του ξεσπάσματος του ιού COVID-19, η τελική διαγωνιστική εκδήλωση (RG YEP Final Pitch Event), που μέχρι τώρα συγκέντρωνε τις πιο δυνατές ομάδες στο Λονδίνο, για πρώτη φορά έλαβε χώρα διαδικτυακά. Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, οι 12 ομάδες νέων επιχειρηματιών παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ένα πάνελ αξιότιμων κριτών και ένα διεθνές κοινό επιχειρηματιών, μεντόρων και επενδυτών, με σκοπό να κερδίσουν βραβεία και δώρα. Και οι 12 ομάδες έδειξαν μεγάλη πρόοδο και αφοσίωση και προετοίμασαν παρουσιάσεις υψηλής ποιότητας, κάνοντας τους κριτές να θέτουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Ο Αντώνης Μπαρτζώκας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development), αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής του LSE, η Denise Xifara, συν-ιδρύτρια της GMG Ventures και ο Άγγελος Μπένος, Partner της PwC Greece, αξιολόγησαν τις παρουσιάσεις ακολουθώντας μια σειρά καθορισμένων κριτηρίων που, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν τον προσδιορισμό και στόχευση της αγοράς, την επεκτασιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, τη στρατηγική κατάκτησης νέων πελατών, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τα οικονομικά. Μετά από προσεκτική εξέταση, οι κριτές κατέληξαν στην επιλογή των νικητήριων επιχειρηματικών ιδεών.

Νικητής Βραβείου Rising Star

Η ομάδα Nanoshield αναπτύσσει ένα υλικό, εμπνευσμένο από τη λιβελούλα, το οποίο προστατεύει τις επιφάνειες, καθώς και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, από βακτήρια ανθεκτικά στις μέχρι τώρα τεχνικές εξόντωσής τους. Η start-up, που έλαβε μέρος στο πρόγραμμα μέσω του Imperial College London, κέρδισε μία θέση στο RG Challenge20, το εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης του Reload Greece, διάρκειας 10 ημερών, το οποίο βοηθάει νεοσύστατες εταιρείες (start-ups) να προετοιμαστούν για την προσέλκυση της πρώτης τους επένδυσης. Επιπλέον, η start-up κέρδισε υπηρεσίες συμβουλευτικής από την PwC.

Έχοντας κερδίσει το βραβείο, η ιδρύτρια της Nanoshield, Estelle Botbol μοιράστηκε μαζί μας τα εξής: «Ως επιστήμονας, η καθοδήγηση που έλαβα κατά τη διάρκεια του RG YEP ήταν ανεκτίμητης αξίας και με βοήθησε πολύ στο να καταστρώσω ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο και μία στρατηγική εξόδου. Το mentoring που λάβαμε μετέτρεψε τη Nanoshield από μια απλή ιδέα σε μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία βιοτεχνολογίας». Με αφορμή το βραβείο, ο Άγγελος Μπένος, Partner της PwC Greece δήλωσε: «Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού event, έδειξαν πως η επόμενη γενιά επιχειρηματιών είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας. Όταν η κανονικότητα έχει διακοπεί, η ανταλλαγή σπουδαίων ιδεών με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι κάτι το συναρπαστικό, γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης».

Νικητής Βραβείου Καινοτομίας

Η εταιρεία GlucoLive αναπτύσσει μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία εντοπίζει και ενημερώνει για την ύπαρξη διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα των φοιτητών ΜΒΑ, αλλά και γιατρών του NHS, έλαβε μέρος στο πρόγραμμα μέσω του Warwick Business School και κέρδισε μια περιήγηση στο CERN, στη Γενεύη, αλλά και ένα ταξίδι αναψυχής στην Κρήτη, προσφορά του Travel Panda Agency. Ο Δρ. Adam Pilarski, συν-ιδρυτής της GlucoLive, είπε: «Η ομάδα μας βρήκε στο πρόγραμμα RG YEP εξαιρετικά χρήσιμο. Μας βοήθησε να μεταμορφώσουμε μια απλή ιδέα σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Η καθοδήγηση του μέντορά μας ήταν καθοριστική τόσο στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού μας μοντέλου, αλλά και στην εκπόνηση της ιδέας στην πράξη. Είμαστε όλοι πραγματικά κατενθουσιασμένοι που προχωράμε την ιδέα μας στο επόμενο στάδιο».

Νικητής Βραβείου Social and Environmental Impact

Η Solex αναπτύσσει μια «έξυπνη» πλατφόρμα παρακολούθησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία αναγνωρίζει άμεσα την ύπαρξη ελαττωμάτων σε αυτά. Η ομάδα έχει ήδη προχωρήσει την αίτησή της για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την Solex προσφέρει συνεχή παρακολούθηση χαμηλού κόστους, μεγιστοποιώντας την παραγόμενη ενέργεια και ελαχιστοποιώντας το κόστος της. Η start-up έλαβε μέρος στο πρόγραμμα μέσω του Πανεπιστημίου της Κύπρου και της συνεργασίας του Reload Greece με τον οργανισμό Cyprus Seeds. Η ομάδα κέρδισε μια σειρά από συνεδρίες με σκοπό της εδραίωση και ανάπτυξη του brand της, προσφορά της Joe Future.

Έχοντας κερδίσει το βραβείο, ο συν-ιδρυτής της Solex και καθηγητής, κος Γεώργιος Γεωργίου είπε: «Σε όλη τη διάρκεια του RG YEP, αποκτήσαμε σημαντική γνώση πάνω στην πνευματική ιδιοκτησία, στο growth hacking και στο pitching. Το βραβείο αυτό θα μας βοηθήσει πολύ να αναπτύξουμε το brand μας. Ήταν υπέροχο που παρουσιάσαμε την ιδέα μας σε πιθανούς επενδυτές».

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο Αντώνης Μπαρτζώκας, μέλος της κριτικής επιτροπής του RG YEP δήλωσε: «Η εκδήλωση ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένη και πραγματικά απόλαυσα την ενέργεια και την αισιοδοξία των ομάδων. Χωρίς αμφιβολία, επιχειρηματικές ομάδες που εκθέτουν τις ιδέες τους διεθνώς, αποκτούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, κι’ αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο την αξία οργανισμών όπως το Reload Greece».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των τελικών νικητών του RG YEP, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Reload Greece, Nick Jennett, δήλωσε: «Ήταν καταπληκτικό που όλοι οι Reloaders, οι νέοι επιχειρηματίες, οι μέντορες, καθώς και οι επενδυτές και κριτές δούλεψαν μαζί για φέρουν σε πέρας το πρώτο μας διαδικτυακό pitch event, με τόσο μεγάλη επιτυχία. Τους επόμενους μήνες, το Reload Greece θα εργαστεί για την προετοιμασία δραστηριοτήτων και προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε μια διαφορετική Ευρώπη και σε μια διαφορετική οικονομία, καθώς θα αναρρώνουμε από την κρίση που προκαλεί ο ιός COVID-19. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσπάθεια του Reload Greece θα αποδειχθεί πιο σημαντική από ποτέ, όπως και η υποστήριξή σας, για να μπορέσουμε να χτίσουμε τη νέα γενιά επιχειρηματιών, που θα επιδράσουν θετικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Για νεοσύστατες start-ups που επιθυμούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να προσελκύσουν επενδύσεις, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το RG Challenge20, τον δεκαήμερο ‘επιταχυντή’ του Reload Greece στο Λονδίνο, έχει επεκταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v