Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι μένουν χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ

Ποιες κοινωνικές ομάδες ζητούν από την κυβέρνηση να ενταχθούν σε κάποια δέσμη μέτρων. Γιατί έχουν μείνει έξω από το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε. Ποια αιτήματα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ποιοι μένουν χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ

Εκτός της δέσμης των προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους που έλαβε η κυβέρνηση, ελέω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μένουν σημαντικές ομάδες όπως είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι αγρότες, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι. Η κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα πως γνωρίζει τα προβλήματα και πλέον, πληθαίνουν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού επιτελείου, ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρξουν λύσεις.

Μια τέτοια λύση, για παράδειγμα, αναζητείται στο θέμα που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονταν πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε επίσχεση εργασίας. Αυτοί δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Στην πράξη, χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους με νόμιμο τρόπο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της προηγούμενης δημοσιονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νόμιμη λύση των συμβάσεων εργασίας. Κάποιοι από αυτούς έχουν πλέον νέες δουλειές, από τις οποίες μάλιστα βγήκαν με αναστολή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι αυτοί εμφανίζονται ενεργοί στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη σε περισσότερους από έναν εργοδότη και έτσι να αποκλείονται από τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Το θέμα φαίνεται πως έχει απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα διευθετείται το πρόβλημα.

Χωρίς κάποια οικονομική στήριξη μένουν οι περίπου 470.000 μακροχρόνια άνεργοι, καθώς όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με την οποία ζητεί την άμεση λήψη μέτρων, παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, οι μακροχρόνια άνεργοι μένουν αβοήθητοι, όταν είναι εκείνοι που έχουν και τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, λόγω του μεγάλου διαστήματος της ανεργίας τους.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, τα προβλήματά τους εντείνονται εν μέσω πανδημίας. «Οι συγκεκριμένοι άνεργοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η πολιτεία επιβάλλεται να τους στηρίξει οικονομικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο για τους μακροχρόνια ανέργους και επιμέρους πακέτα για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται από αυτή την κρίση. Άλλωστε, οι αγρότες φαίνεται πως είναι άλλη μια ομάδα πολιτών που πλήττονται από την κρίση και οι οποίοι εξαιρούνται από τα μέτρα που αφορούν τόσο την έκπτωση 25% στις εισφορές, στην περίπτωση που καταβληθούν εμπρόθεσμα, έως την ερχόμενη Παρασκευή, όσο και από τη ρύθμιση των οφειλών.

Σύμφωνα με ειδικούς, στη σχετική υπουργική απόφαση οι αγρότες δεν περιλαμβάνονται στις ευνοϊκές διατάξεις για τις εισφορές και τις δόσεις ρυθμίσεων, σε αντίθεση με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που δεν τους εξαιρεί σε σχέση με τους υπόλοιπους μη μισθωτούς.

Αλλά και οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό μένουν, όπως επισημαίνει και η Ομοσπονδία τους, αποκλεισμένοι από τα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο, πρόκειται περίπου για 25.000-30.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ποτέ θα ξεκινήσει η σεζόν και πότε θα πάρει μπροστά η βιομηχανία του τουρισμού. Στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρονται σε χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ενοίκιό τους καθώς δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και τα γενικότερα μέτρα στήριξης, προς το παρόν, αποκλείονται:

Εργαζόμενοι των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020, καθώς δεν υπάρχει -όπως αναφέρεται- σε όλη την επικράτεια 6μηνη τουριστική σεζόν. Υπενθυμίζεται πως για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 (πλειοψηφία των εποχικών) προβλέφθηκε η παράταση της επιδότησης για 2 μήνες, δηλαδή επιπλέον καταβολή 800 ευρώ.

Εργαζόμενοι που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει την καλοκαιρινή σεζόν του 2019 τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) και εργαζόμενοι που κάνουν δύο μεροκάματα την εβδομάδα, κυρίως στον επισιτισμό.

- Εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v