Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι έμειναν χωρίς... ειδοποιητήρια και έκπτωση από τον ΕΦΚΑ

Τι ισχύει για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχασαν την έκπτωση του 25% για τις εισφορές Φεβρουαρίου. Γιατί κάποιοι δεν βρήκαν ειδοποιητήρια.

Ποιοι έμειναν χωρίς... ειδοποιητήρια και έκπτωση από τον ΕΦΚΑ

Με προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής, με έκπτωση 25% των εισφορών Φεβρουαρίου από επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αναρτηθεί τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην χάσουν τη δυνατότητα, αργότερα, όταν τα ειδοποιητήριά τους αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται κυρίως για μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση για τους οποίους δεν έχει γίνει εκκαθάριση από τον ΕΦΚΑ, αλλά και νέους ασφαλισμένους, με πρόσφατη έναρξη δραστηριότητας για τους οποίους ακόμη διενεργείται έλεγχος.

Για τους μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια, πηγές από το Ταμείο δεν απέκλειαν οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για νέους ασφαλισμένους, για τους οποίους διενεργείται έλεγχος στην διαδικασία εγγραφής τους.

Στον αντίποδα, χωρίς έκπτωση για τις εισφορές Φεβρουαρίου μένουν οι μη μισθωτοί που εκ παραδρομής πλήρωσαν τις εισφορές Ιανουαρίου με την παλαιά ταυτότητα οφειλής.

Όπως εξηγεί στο euro2day.gr ο γνωστός δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημήτρης Μπούρλος, ο καταβολές που έχουν γίνει με τους παλαιούς κωδικούς πληρωμής που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων, θα θεωρηθούν καταβολές που αφορούν σε εισφορές 2019. Συνεπώς οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κλήθηκαν έως χθες να επιλέξουν είτε να μην καταβάλλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και να χάσουν την έκπτωση του 25% (ισχύει η δυνατότητα πληρωμής τους τον Σεπτέμβριο), είτε να καταβάλλουν τις εισφορές Ιανουαρίου ξανά, και τις εισφορές Φεβρουαρίου με έκπτωση. Το πρώτο ποσό που έχει καταβληθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου θα πιστωθεί και θα τους επιστραφεί μεταγενέστερα.

Στις περιπτώσεις που κάποιος είχε ήδη πληρώσει τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 πριν την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με τον νέο κωδικό πληρωμής, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο τεκμαίρεται ότι έχει γίνει επιλογή καταβολής με μείωση 25%, επομένως η υπερβάλλουσα διαφορά θα πιστωθεί.

Όλοι βέβαια μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές Φεβρουαρίου χωρίς έκπτωση έως τις 30 Απριλίου και να κάνουν χρήση του -25% μόνο για τις εισφορές Μαρτίου. Αυτό διευκρινίζει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ. Στην πράξη ανοίγει ένα παράθυρο καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου χωρίς πρόστιμο έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία που εκτιμάται ότι θα είναι και η καταληκτική για την πληρωμή και των εισφορών Μαρτίου. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές αυτές, δηλαδή του Μαρτίου, με την έκπτωση του 25%.

Σε κάθε περίπτωση, προαπαιτούμενο για την έκπτωση είναι να έχουν εξοφληθεί και οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες ήταν πληρωτέες έως 20 Μαρτίου. Στην πράξη, ορίζεται ότι για τις εισφορές Μαρτίου 2020 (που θα είναι πληρωτέες έως 30 Απριλίου) πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020 (δηλαδή μέχρι 30/4), χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσους δεν πληρώσουν έχουν παγώσει, για 5 μήνες, καθώς υπάρχει το μέτρο της δυνατότητας πληρωμών από τον Σεπτέμβριο και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v