Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υπολογίζονται οι μέρες ασφάλισης σε μέλη ΔΣ Ανώνυμων Εταιρειών

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζει πότε τα μέλη ΔΣ σε επιχειρήσεις ασφαλίζονται για 25 ημέρες και πότε για λιγότερες. Ποιοι μπορούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Πώς διαμορφώνεται το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα.

Πώς υπολογίζονται οι μέρες ασφάλισης σε μέλη ΔΣ Ανώνυμων Εταιρειών

Το νέο καθεστώς υπολογισμού των ημερών ασφάλισης των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου Βρούτση.

Προσοχή. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ασφάλιση των μη μισθωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλλουν για την κύρια σύνταξη εισφορά ύψους 20% (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη). Μειώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών, καθώς και για τις μητέρες κατά το πρώτο έτος μετά τον τοκετό.

Ειδικά βέβαια για τα μέλη του Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ανωνύμων Εταιρειών της χώρας, ο πρόσφατος νόμος έδωσε λύση σε ένα μείζον πρόβλημα που αφορούσε τις ημέρες ασφάλισης, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να ακολουθούν μια γραφειοκρατική διαδικασία στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, προσκομίζοντας για έλεγχο τα πρακτικά των Δ.Σ. ή τα σχετικά παραστατικά, για να τεκμηριώσουν τις ημέρες που δικαιούντο ως ασφαλιστέες.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πλέον ότι από 1/1/2020, τα μέλη Δ.Σ. Ανώνυμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον το ποσό ασφαλιστικής εισφοράς που καταβλήθηκε αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το ποσό εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, θεωρείται ότι ασφαλίζονται για 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα. Σε περίπτωση που το ποσό ασφαλιστικής εισφοράς υπολείπεται του ποσού εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, ο χρόνος ασφάλισης κατά μήνα προκύπτει από το πηλίκο της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς δια του ποσού εισφοράς επί του βασικού μισθού μισθωτού, πολλαπλασιαζόμενο επί 25.

Στην πράξη, και με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός σήμερα είναι 650 ευρώ, για μέλος ΔΣ που καταβάλλει εισφορά ίση ή ανώτερη του ποσού των 130 ευρώ (650 ευρώ Χ 20%) υπολογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης.

Για αμοιβές μικρότερες των 650 ευρώ μηνιαίως, ο υπολογισμός του χρόνου ασφάλισης γίνεται βάσει του τύπου: (Μηνιαία εισφορά / 130 ευρώ) x 25, όπου Μηνιαία Εισφορά = Μηνιαία Αμοιβή x 20%.

Παραδείγματα:

1. Για μηνιαία αμοιβή ύψους 530 ευρώ, προκύπτει μηνιαία εισφορά 106 ευρώ (530 x 20%) και ( 106 / 130 ) x 25 = 20,384615. Άρα 20 ημέρες ασφάλισης.

2. Για μηνιαία αμοιβή ύψους 400 ευρώ, προκύπτει μηνιαία εισφορά 80 ευρώ, άρα 15 ημέρες ασφάλισης.

3. Για μηνιαία αμοιβή ύψους 200 ευρώ, προκύπτει μηνιαία εισφορά 40 ευρώ και κατά συνέπεια 8 ημέρες ασφάλισης.

4. Για μηνιαία αμοιβή ύψους 150 ευρώ, προκύπτει μηνιαία εισφορά 30 ευρώ και 6 ημέρες ασφάλισης.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η εγκύκλιος δεν λύνει το πρόβλημα για τα παρελθόντα έτη και συγκεκριμένα για το διάστημα από 1/1/2017 έως και 31/12/2019 που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται στις εξής περιπτώσεις:

α) μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 6,66 ποσοστιαίες μονάδες, για όσους εργοδότες απασχολούν μισθωτούς, ηλικίας έως 25 ετών

β) μείωση κατά 50% της εισφοράς ασφαλισμένου, για τις μητέρες που αποκτούν παιδί, για ένα έτος μετά τον τοκετό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη εξακολουθούν να υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Προσοχή: Για τα πρόσωπα που κατέχουν θέση διευθυντή, γενικού διευθυντή, εντεταλμένου ή διευθύνοντος ή συμπράττοντος συμβούλου, διοικητή εταιρείας ή συνεταιρισμού οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του συνολικού ποσού των αμοιβών. Για τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου σε Α.Ε. ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της κατ’ αποκοπή αμοιβής.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών επί του οποίου υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά ορίζονται οι 6.500 ευρώ τον μήνα και αποσυνδέεται πλέον από τον βασικό μισθό μισθωτού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το ποσό θα παραμείνει σταθερό ακόμη κι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί.

Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται, σε ετήσια βάση, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από 1/1/2023 έως 31/12/2024, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, και σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ανωτέρω δείκτη, δεν γίνεται αναπροσαρμογή. Από 1/1/2025 και εφεξής, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Ειδική ασφαλιστική εισφορά για απασχολούμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Η πρόσθετη ειδική εισφορά που καταβάλλεται για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα παραμένει στο ύψος που είχε διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2016, και συγκεκριμένα:

- Για τους υπαγόμενους στον Κανονισμό ΒΑΕ (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 3,60% (2,20% για τον ασφαλισμένο και 1,40% για τον εργοδότη)

- Για όσους απασχολούνται σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων και υποθαλάσσιες εργασίες (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καθώς και για όσους απασχολούνται σε εναέριες εργασίες (νέοι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 7% (4,30% για τον ασφαλισμένο και 2,70% για τον εργοδότη)

- Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (παλαιοί ασφαλισμένοι) που απασχολούνται στους ΟΤΑ σε εργασίες καθαριότητας, αποκομιδής κ.λπ. (όπως αυτές περιοριστικά αναφέρονται στο άρθρο 36 του ν.1694/1987), καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 7% (4,30% για τον ασφαλισμένο και 2,70% για τον εργοδότη)

– Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠ-ΔΕH που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά, καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 3,75% (2,50% για τον ασφαλισμένο και 1,25% για τον εργοδότη) για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 3,60% (2,20% για τον ασφαλισμένο και 1,40% για τον εργοδότη) για τους νέους ασφαλισμένους

- Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠ-ΔΕH που απασχολούνται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 7% (4,30% για τον ασφαλισμένο και 2,70% για τον εργοδότη)

- Για τους ασφαλισμένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις και εργασίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του β.δ. 473/1961, καταβάλλεται από τον εργοδότη πρόσθετη ειδική εισφορά επαγγελματικού κινδύνου ύψους 1%.

Από το παραπάνω καθεστώς υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών εξακολουθούν να εξαιρούνται:

α) οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο,

β) τα πρόσωπα που για την απασχόλησή τους υπάγονται αποκλειστικά για τον κίνδυνο ατυχήματος ή και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος (φοιτητές κατά την πρακτική άσκηση προς απόκτηση του πτυχίου τους σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, κρατούμενοι εργαζόμενοι φυλακών κ.λπ.)

γ) οι ασφαλισμένοι του πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο π.δ. 913/1978.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v