Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Εως 4 δισ. αναλογούν στην Ελλάδα από τον ESM

Αν η χώρα μας προσφύγει στο Ταμείο για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, μπορεί να λάβει έως 4 δισ., υπολογίζει ο οίκος. Ποια είναι η κατανομή ανά χώρα.

BofA: Εως 4 δισ. αναλογούν στην Ελλάδα από τον ESM

Έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα ως δάνειο για την αντιμετώπιση των αναγκών της από την πανδημία του κορωνοϊού από τον μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης ESM (πιστωτική γραμμή για την Covid-19), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America Global Research.

Ειδικότερα, με βάση τα αρχικά σχέδια χρηματοδότησης και τους κανόνες για τις πιστωτικές γραμμές που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού, η χρήση των κεφαλαίων του ESM θα διαμορφωθεί στα 238 δισ. ευρώ συνολικά για την Ευρωζώνη, αφού το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να κάνει χρήση η κάθε χώρα είναι το 2% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία είναι στις τελευταίες θέσεις ενώ η Ιταλία μπορεί να αντλήσει έως 36 δισ. ευρώ, η Ισπανία 25 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό θα μπορούσε να κατευθυνθεί στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Για την περίοδο του 2020-21, ο ESM θα μπορούσε να χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα για τη χρηματοδότηση οποιωνδήποτε απαιτούμενων πιστωτικών ορίων (έως και 240 δισ. ευρώ, αν και το ποσό μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο, δεδομένου ότι πολλές χώρες ενδέχεται να μη ζητήσουν δάνειο, καθώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε φθηνότερα επίπεδα).

Η ΕΚΤ ενδέχεται να πρέπει, παρά την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), να βάλει το «κερασάκι» στην κορυφή των παρεμβάσεών της, δίνοντας κάποιες συμβουλές για τα σχέδια επανεπένδυσης των ομολόγων. Η BofA αναμένει ότι το πρόγραμμα PEPP θα αυξηθεί σε μέγεθος και διάρκεια αργότερα μέσα στο έτος.

Η χρηματοδότηση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για το τρέχον έτος από τις κυβερνήσεις (ESM) είναι απίθανο να είναι επαρκές ενώ το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα γίνει διαθέσιμο, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021 ή και αργότερα.

Συνεπώς, οι χώρες της περιφέρειας μένουν στα «κρύα του λουτρού» για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020. Η ΕΚΤ είναι η... κόλλα που πρέπει να κρατήσει τα πάντα μαζί. Το πόσο μεγάλο θα γίνει το πρόγραμμα PEPP στο τέλος είναι δύσκολο να υπολογιστεί αφού θα είναι συνάρτηση της ζημίας της πανδημίας και των αναγκών χρηματοδότησης που προήλθαν από το σοκ. Ωστόσο, η BofA θα μπορούσε να δει εύκολα το πρόγραμμα PEPP να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2021 και να φτάσει το διπλάσιο του τρέχοντος μεγέθους, αν και είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια ανακοίνωση και ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου ή το τρίτο τρίμηνο.

Η BofA πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τελικά να προβλέψει υψηλότερο και μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια πρόγραμμα PEPP, αλλαγές στα TLTROs και στα μερίδια αγοράς των ομολόγων των υπερεθνικών οργανισμών που μπορεί να αγοράζει.

Τέλος, το Ταμείο Ανάκαμψης (εάν συμφωνηθεί) θα μπορούσε να συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ανάγκες έκδοσης (η αρχική πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα αναφέρεται σε 320 δισ. ευρώ) ενώ και η ΕΤΕπ μπορεί επίσης να χρειαστεί να αυξήσει τους στόχους έκδοσής της, εάν τελικά παρέχει κάτι παραπάνω από απλές εγγυήσεις στο πλαίσιο του πακέτου έκτακτης ανάγκης Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v