Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Στο τραπέζι η αναβολή πρόωρης εξόφλησης ΔΝΤ από την Αθήνα

Υπό αναθεώρηση η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ για δάνεια από το ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2021, γράφει το Reuters. Σχέδιο για τουλάχιστον δύο εκδόσεις ομολόγων εντός του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ.

RTRS: Στο τραπέζι η αναβολή πρόωρης εξόφλησης ΔΝΤ από την Αθήνα

Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της Covid-19, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη στο Reuters. 

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται υπό αναθεώρηση η απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ για δάνεια από το ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2021. Οπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «ίσως καθυστερήσουμε την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακομη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο».

«Ο σχεδιασμός μας αφορά σε τουλάχιστον δύο ομολογιακές εκδόσεις ως τα τέλη του έτους για να αντλήσουμε περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε το ίδιο στέλεχος. «Η πρώτη έκδοση μπορεί να λάβει χώρα τους επόμενους μήνες, εντός του καλοκαιριού», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ωρίμανση των νέων τίτλων. 

Η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετών και 7ετών ομολόγων εντός του έτους. 

Το κόστος των έκτακτων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,4 δισ. ευρώ ως τον Ιούνιο. 

«Η αναπροσαρμογή (στη στρατηγική χρηματοδότησης) επικεντρώνεται κυρίως σε αλλαγή χρήσης των εσόδων από τον δανεισμό και δεν συνιστά απαραιτήτως αλλαγή στη συνολική δραστηριότητά μας στις εκδόσεις ομολόγων», δήλωσε δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v