Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιους τομείς ζητά τώρα δημόσιες επενδύσεις η αγορά

Το κρίσιμο κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και απεγκλωβισμό ώριμων ιδιωτικών projects μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2020. Ποιες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.

Σε  ποιους τομείς ζητά τώρα δημόσιες επενδύσεις η αγορά

«Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο τρέχει προκειμένου να περισώσει ό,τι θα μπορούσε να σωθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο και ορθώς πράττει, καθώς με δεδομένο ότι η πορεία των τουριστικών εισροών θα είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της φετινής ύφεσης στην οικονομία. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη σημασία θα είχε για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, και μάλιστα σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, αν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς ξεμπλοκάριζε τα αποκαλούμενα ως «ώριμα» επενδυτικά projects του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ στο ζήτημα στάθηκε και ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καθώς στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας του σημείωσε πως «στην αγορά κατοικίας αναμένεται κάμψη της ζήτησης λόγω της μείωσης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και της ανόδου της ανεργίας. Αντίστοιχα, υπάρχει κίνδυνος αναστολής ή ακύρωσης έργων στον τομέα των εμπορικών και επιχειρηματικών ακινήτων.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν θετικά και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου: Οι κατασκευές θεωρούνται μία ασφαλής και αναγκαία δραστηριότητα. Ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην οικονομία. Η επιτάχυνση των δημοσίων έργων έχει ήδη συμπεριληφθεί στα υπό συζήτηση σχέδια δράσης. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες σε έργα υποδομής στις ΗΠΑ ή η έναρξη μείζονος κλίμακας «ώριμων» έργων στην Ελλάδα ενδέχεται να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικοί παράγοντες στήριξης».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις υψηλόβαθμου στελέχους της ΣΙΔΕΝΟΡ (όμιλος Viohalco), όταν στις αρχές του μήνα είχε δηλώσει στο Euro2day.gr: «Σε ό,τι αφορά τώρα το πεδίο της ζήτησης, όλοι έχουν αντιληφθεί πως έχει προκύψει δομικό πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η ύφεση είναι αρκετά βαθιά και παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Το κλειδί της υπόθεσης είναι να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο μεγάλα ώριμα επενδυτικά έργα και η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο άλλωστε θα επιδιώξουν και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, ωστόσο ζητούμενο στην περίπτωσή μας είναι η ταχύτητα. Όλοι αναγνωρίζουν πως το στοίχημα των επενδύσεων θα κριθεί κατά περίπου 80% στον κατασκευαστικό τομέα και κατά 15% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πέρα όμως από τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί, υπάρχει και η τρέχουσα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στα παρακάτω:

Πρώτον, η Ελλάδα έχει μέσα στην επόμενη τριετία να διαχειριστεί και να απορροφήσει στην πράξη το μεγαλύτερο κομμάτι του ΕΣΠΑ που θεωρητικά λήγει το 2020, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να επισπεύσει τις διαδικασίες για να πάρουν μπροστά το Ελληνικό και άλλα ιδιωτικά projects που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Και δεύτερον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον πολιτικά επιθυμητό, η όποια άμεση ή έμμεση στήριξη δοθεί στα κράτη-μέλη να λάβει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή επενδύσεων σε υποδομές (βλέπε Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος όχι μόνο πόροι για κατανάλωση αλλά έργα που θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητα σε βάθος χρόνου).

Το όλο θέμα αποκτά και χρηματιστηριακή διάσταση, καθώς σε περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση καταφέρει μέσα στο τελευταίο τετράμηνο να ξεμπλοκάρει μεγάλα επενδυτικά projects, τότε θα δημιουργηθεί -άμεσα ή/και έμμεσα- σημαντική ζήτηση για σειρά εισηγμένων εταιρειών, πέρα από τις κατασκευαστικές εταιρείες, τον Όμιλο Viohalco, την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, ή ως ένα βαθμό τη Μυτιληναίος.

Στους ωφελημένους από ένα τέτοιο σενάριο θα συμπεριληφθούν οι εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, όπως η Έλαστρον, η ΣΙΔΜΑ, η Μπήτρος (λόγω του ποσοστού που θα κατέχει στην ΣΙΔΜΑ) και οι Αφοί Κορδέλλου.

Σαφώς θετικά θα μπορούσε να επηρεαστεί και η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco, μεγάλος πελάτης της οποίας είναι οι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Από την πορεία των επενδύσεων στη χώρα επηρεάζεται σημαντικά και η εξέλιξη των εργασιών της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού.

Η εταιρεία Μαθιός δραστηριοποιείται και στους βιομηχανικούς φούρνους και στον χώρο των δομικών υλικών.

Οι εργασίες της Τζιρακιάν Προφίλ επηρεάζονται κυρίως από την οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η Unibios (δραστηριοποιείται στον χώρο της «πράσινης οικονομίας») ευνοείται κυρίως από έργα επεξεργασίας ύδατος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v