Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΕΝΟΡ: Καλεί την κυβέρνηση να «τρέξει» τα ώριμα επενδυτικά projects

Την ανάγκη εκκίνησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο μεγάλων και ώριμων επενδυτικών έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος και η οικονομία, επισημαίνει η ΣΙΔΕΝΟΡ. Πού ωφέλησε η μηνιαία διακοπή της παραγωγής.

ΣΙΔΕΝΟΡ: Καλεί την κυβέρνηση να «τρέξει» τα ώριμα επενδυτικά projects

Η ΣΙΔΕΝΟΡ και γενικότερα οι μονάδες χάλυβα του Ομίλου Viohalco μπορεί να ξεκινούν και πάλι από σήμερα το βράδυ την παραγωγική τους δραστηριότητα (οι εργαζόμενοί της είχαν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα), πλην όμως το «μεγάλο στοίχημα» -για τον Όμιλο και την οικονομία γενικότερα- εστιάζεται στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα λάβει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν σύντομα ώριμα και μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να περιοριστεί το μη ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν πως «με τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας για ένα μήνα, περιορίσαμε τις απώλειες και καταφέραμε να διαγνώσουμε καλύτερα την όλη κατάσταση. Μέσα στον Απρίλιο, οι πωλήσεις μας υποχώρησαν κατά 50%, ωστόσο πουλώντας χωρίς να παράγουμε, καταφέραμε να μειώσουμε το στοκ μας και να ενισχύσουμε τη ρευστότητά μας.

Σε ό,τι αφορά τώρα το πεδίο της ζήτησης, όλοι έχουν αντιληφθεί πως έχει προκύψει δομικό πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η ύφεση είναι αρκετά βαθιά και παραμένει άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Το κλειδί της υπόθεσης είναι να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο μεγάλα ώριμα επενδυτικά έργα και η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο άλλωστε θα επιδιώξουν και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, ωστόσο ζητούμενο στην περίπτωσή μας είναι η ταχύτητα. Όλοι αναγνωρίζουν πως το στοίχημα των επενδύσεων θα κριθεί κατά περίπου 80% στον κατασκευαστικό τομέα και κατά 15% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σύντομα θα πρέπει να αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τη μείωση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους. «Δεν είναι δυνατόν μια εξαγωγική εταιρεία να μην έχει ανταγωνιστικότητα στο κόστος ενέργειας, ακόμη και αν λειτουργεί κάθε ημέρα στη ζώνη χαμηλής ζήτησης.

Επιβάλλονται άμεσα πολλές κινήσεις, με πρώτη αυτή της διαδικασίας της διακοψιμότητας, καθώς λόγω της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο πρόθυμη να συναινέσει σχετικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από την εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα, αυτούς τους μήνες ολοκληρώνονται οι οικοδομές που είχαν ξεκινήσει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε πιθανόν να προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα από τον προσεχή Αύγουστο-Σεπτέμβριο, όταν αυτές οι οικοδομές θα έχουν ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση καλό θα είναι να συνεχίσει -όπως έκανε και πριν την πανδημία- να διαμορφώνει περιβάλλον που θα τονώσει την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v