Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικό χρήμα: Πώς το χρησιμοποίησαν οι Ελληνες στο lockdown

Τα συμπεράσματα της πρώτης έκθεσης Προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid-19, την περίοδο 4-20 Μαΐου. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το γεγονός ότι παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα μετά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Πλαστικό χρήμα: Πώς το χρησιμοποίησαν οι Ελληνες στο lockdown

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή των Επιστημόνων που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας με αφορμή την πανδημία, αναφορικά με την εξέλιξη αυτής.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου  για την Covid-19 για την περίοδο 4-20 Μαΐου, μολονότι η πρώτη φάση άρσης των μέτρων που συντελέστηκε πριν από τρεις εβδομάδες ενίσχυσε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού, δεν επιδείνωσε τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι έχουν παραμείνει σταθεροί ως μέσοι όροι και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειωμένες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ, ο οποίος -όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο- αν συνδυαστεί με τη σταθερότητα των κρουσμάτων, καταδεικνύει μια έντονη διαγνωστική δραστηριότητα πέριξ των επαφών ενός θετικού κρούσματος, που ισοδυναμεί με αυξημένη δεινότητα στην ιχνηλάτηση.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ενδιαφέροντα στοιχεία παράλληλα αναδεικνύονται σε ότι αφορά την οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναφορικά με τον όγκο, προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 1 Μαρτίου μέχρι 12 Μαΐου, ενώ το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου καταγράφεται αύξηση 9,7% σε σχέση με πέρυσι. Μόνο για τον Μάιο μέχρι στιγμής η αύξηση διαμορφώνεται στο 19%.

Η αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε με μείωση στην αξία τους. Συγκεκριμένα, η αξία μειώθηκε κατά 0,1%, γεγονός που φαίνεται πως εξηγείται από τη στροφή του πληθυσμού σε είδη α’ ανάγκης, τρόφιμα, μαναβική κ.λπ. και φυσικά τη μείωση στην κινητικότητα που απέτρεψε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η μεταστροφή των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα τα έσοδα της ΑΑΔΕ στο τρίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος βαίνουν μειούμενα κατά 15%, ενώ, του ΕΦΚΑ κατά 20%. Σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, με εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες και τις ασφάλειες που παρουσίασαν αύξηση 16% και 7% αύξηση αντίστοιχα, οι λοιπές δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών  φθίνουν.

Ηλεκτρονικές μορφές

Η ανάλυση των κλάδων δείχνει τομείς όπως οι ταχυμεταφορές, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας να καταγράφουν αυξήσεις σε δαπάνες με κάρτες που υπερβαίνουν το 60%. Στον αντίποδα, εστιατόρια, καταστήματα καλλυντικών και οικιακών συσκευών είδαν συρρίκνωση των αντίστοιχων δαπανών άνω του 35%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου  για την Covid-19 για τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, η αύξηση του όγκου ενδέχεται να οφείλεται στη μεταστροφή ενός πλήθους συναλλαγών με μετρητά σε ηλεκτρονικές μορφές, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές, της ευκολίας πρόσβασης σε ATM και της ανησυχίας για μετάδοση του ιού μέσω των χαρτονομισμάτων.

Η αύξηση της αξίας τους εντός του Μαρτίου, όπως επισημαίνεται, «ενδεχόμενα να σχετίζεται και με τα φαινόμενα πανικού και μαζικών αγορών, κυρίως σε τρόφιμα, μέτρα ατομικής προστασίας και φάρμακα, που συνόδευσε η επιβολή των μέτρων lockdown».

Από εκεί και πέρα, η εξομάλυνση στην τροφοδοσία φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια κάμψη στην αξία των συναλλαγών για Απρίλιο και Μάιο. Αν το φαινόμενο αυτό συνδυαστεί με την αύξηση του όγκου, σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, «ενδεχόμενα να συντηρείται η μεταστροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές και συνάμα οι πολίτες να στρέφονται κατά κύριο λόγω στα βασικά είδη και προϊόντα όπως τρόφιμα και φάρμακα, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία κινητικότητας, και να αποφεύγουν ή να μετακυλούν για το μέλλον μη κρίσιμες καταναλωτικές ανάγκες ή μεγάλα έξοδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο για τον Covid-19, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, συγκεντρώνει στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, το ΥΠΟΙΚ, το υπουργείο Εργασίας, το ΣΟΕ και σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης, συνθέτει έκθεση, την οποία υποβάλει στον Μηχανισμό Παρέμβασης. Αυτός, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός, είναι το κυβερνητικό όργανο που έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για τη λήψη μέτρων περιορισμού της Covid-19, αξιολογεί τα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου και εισηγείται τα νέα μέτρα. 

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v