Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει ο πρώτος «λογαριασμός» της Covid-19 στον ασφαλιστικό κλάδο

Αντίθετες οι προβλέψεις στελεχών του κλάδου για το κόστος της πανδημίας στην παραγωγή. Τα πρώτα στοιχεία και γιατί δεν προβληματίζει το σπάσιμο παλαιότερων συμβολαίων ζωής.

Τι δείχνει ο πρώτος «λογαριασμός» της Covid-19 στον ασφαλιστικό κλάδο

Όλοι στην ασφαλιστική αγορά αντιλαμβάνονται την έντονη συσχέτιση μεταξύ του ΑΕΠ και της παραγωγής, ωστόσο κάποια στελέχη του κλάδου προβλέπουν για φέτος υστέρηση της παραγωγής μεγαλύτερη από αυτή του ΑΕΠ και κάποια άλλα κάπως μικρότερη.

Με βάση πάντως τα στοιχεία του πρώτου φετινού τετραμήνου που δημοσίευσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) –και το Euro2day.gr έχει επεξεργαστεί καταλλήλως- οι παράγοντες του κλάδου που ρωτήθηκαν σχετικά, συμφώνησαν λίγο-πολύ στις παρακάτω εκτιμήσεις.

Πρώτον, κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, κάθε μήνας εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από τον αμέσως προηγούμενό του. Η τάση αυτή πολύ πιθανόν να αρχίσει να αναστρέφεται από τον Μάιο.

Δεύτερον, ο κλάδος υγείας παρουσίασε τις μεγαλύτερες αντοχές, ενώ οι απώλειες στις καλύψεις αυτοκινήτου έχουν ήδη αρχίσει να «μαζεύονται» με βάση ορισμένα στοιχεία του Μαΐου. Υποχώρηση βέβαια στους γενικούς κλάδους θα υπάρξει (και ιδίως εκεί που οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι εντονότερες, όπως τουρισμός, ξενοδοχεία, εστίαση) ωστόσο αυτή στο σύνολο της χρονιάς μάλλον θα διατηρηθεί σε μέσα μονοψήφια επίπεδα (-4% έως -7%).

Τρίτον, περισσότερο «ευπαθής» στην πανδημία Covid-19 φαίνεται να είναι ο κλάδος ζωής, για τον οποίον αρκετοί φοβούνται διψήφια ποσοστά πτώσης (τόσο μέσω των φυσικών δικτύων, όσο και μέσω των τραπεζών).

Στο τελευταίο θα συμβάλλουν και ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων, για τις οποίες ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες… δεν θα τα βάψουν και μαύρα. Ιδίως αν πρόκειται για -ζημιογόνα γι αυτές- συμβόλαια με ετήσια εγγυημένη απόδοση του 2%, του 3%, ή και του 4,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v