Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια θα είναι η συνταγή του ΥΠΟΙΚ για μείωση της προκαταβολής φόρου

Με ποια κριτήρια θα προσφερθεί στις επιχειρήσεις η μείωση στην προκαταβολή φόρου. Πώς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να δώσει «ανάσες», περιορίζοντας τις δημοσιονομικές... εκπλήξεις. Ποιους αφορούν οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις.

Ποια θα είναι η συνταγή του ΥΠΟΙΚ για μείωση της προκαταβολής φόρου

Μείωση της προκαταβολής φόρου ανά επιχείρηση, στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητώντας σενάρια ελάφρυνσης των επιχειρήσεων σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην οικονομία

Παρότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, πληροφορίες αναφέρουν πως οριζόντιες παρεμβάσεις δεν εξετάζονται. Αντίθετα το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου ανά επιχείρηση, δίνοντας επί της ουσίας από φέτος στις επιχειρήσεις με ζημιές τις επιστροφές φόρου που θα δικαιούνταν του χρόνου, εάν κατέβαλαν κανονικά στο 100% τις προκαταβολές φόρου.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται ρευστότητα και «ανάσα» σε επιχειρήσεις που γράφουν ζημιές λόγω πανδημίας φέτος και παράλληλα περιορίζονται οι δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις για τον προϋπολογισμό το 2021.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες απειλούνται με ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις περιβόητες λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας και έλαβαν μέτρα ενίσχυσής τους από το κράτος.

Διαβατήριο για τη μείωση της προκαταβολής θα είναι στοιχεία τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι εκπτώσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων και πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν προς οριστικοποίηση των αποφάσεων στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου θα προωθηθούν σύντομα στη Βουλή και έρχονται μετά το πακέτο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά στον ΦΠΑ και στην αποζημίωση των ιδιοκτητών που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v