Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη ζητούν οι εταιρείες που ασχολούνται με τις εκθέσεις

Στη χώρα μας έχουν ήδη ακυρωθεί μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και δεκάδες ιατρικά συνέδρια, με πρωτογενές αποτύπωμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στήριξη ζητούν οι εταιρείες που ασχολούνται με τις εκθέσεις

Την αποφασιστική στήριξη των εταιρειών κατασκευής εκθετηρίων, εταιρικών events και των γραφείων διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων ζητούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών από την κυβέρνηση.

Με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, παρουσιάζουν τη ζοφερή κατάσταση στον κλάδο και τη βέβαιη ανάλογη προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αλλά και του 2021 και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

Όπως αναφέρουν, στη χώρα μας έχουν ήδη ακυρωθεί μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και δεκάδες ιατρικά συνέδρια, με πρωτογενές αποτύπωμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκθεσιακών Υπηρεσιών και Events (International Federation of Exhibition and Events Services) έχει ήδη ζητήσει με επιστολή της από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel αλλά και τους αρμόδιους Επιτρόπους, μέτρα για τη στήριξη των οργανωτών εκθέσεων, των εκθεσιακών κατασκευαστικών εταιρειών και άλλων εταιρειών σχετικών με τον κλάδο, για την αποφυγή χρεοκοπίας αλλά και την προετοιμασία, μέσω των εκθέσεων και συνεδρίων της οικονομικής ανάρρωσης. Τα μέτρα που ζητούνται περιλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση του κλάδου με τη μορφή επιχορηγήσεων, τη διευκόλυνση στη ρευστότητά τους, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εργασίας, την αναστολή πληρωμών κ.ά.

Παράλληλα, όλες οι Ενώσεις Οργανωτών Εκθέσεων στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, κ.α.) μαζί με την IFES, έχουν αιτηθεί και αναμένουν αποφάσεις από τις εθνικές τους κυβερνήσεις, μέτρων στήριξης.

Με βάση τα παραπάνω και με σκοπό την αποφυγή ομαδικών πτωχεύσεων στον κλάδο μας και την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, θεωρούμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα οδηγήσουν τον κλάδο μας στην ομαλή επανεκκίνηση του, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία ενός σημαντικού κλάδου που ενισχύει την οικονομία της χώρας μέσω των επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων και των εμπορικών εκθέσεων, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού.

Μέχρι να γίνει αυτό, και την επιστροφή μας στη βιωσιμότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη, όταν η κανονικότητα επέλθει και την προετοιμασία και προσαρμογή μας στις υγειονομικές διαδικασίες που θα τεθούν από τους ειδικούς της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ζητάμε τα ακόλουθα:

1. Να δοθεί επιδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, σε δύο φάσεις:

α. με επίδομα μέχρι την ολική άρση των μέτρων.

β. με επιδότηση 100% των μισθών (σύμφωνα με τη μισθοδοσία του 2019)
για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων.

2. Να δοθεί άτοκο δάνειο με εγγύηση δημοσίου ίσο με το 30% του μέσου όρου του τζίρου των τριών τελευταίων ετών, με 6 μήνες περίοδο χάριτος από την άρση των μέτρων και αποπληρωμή σε βάθος πενταετίας, με δικλίδες ασφαλείας για το κράτος τύπου ΕΣΠΑ.

3. Αναστολή πληρωμών των ήδη ρυθμισμένων δόσεων προς το Δημόσιο μέχρι την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή τους σε νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

4. Αναστολή των τρεχουσών φορολογικών πληρωμών (ΦΠΑ, ΦΜΥ) μέχρι την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή και αυτών σε νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

5. Να μην καταβληθεί προκαταβολή φόρου για το 2020.

6. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος (αρθ.31 ν.3986/2011).

7. Να γίνει επιδότηση 100% του ενοικίου όλων των εγκαταστάσεων μέχρι την ολική άρση των μέτρων.

8. Αναστολή Τραπεζικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναλειτουργία.

Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κλάδου, να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους και να επαναλειτουργήσει ο κλάδος των συνεδρίων και εκθέσεων, που, τα τελευταία χρόνια, παρουσίαζε ιδιαίτερα θετικά πρόσημα για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v