Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τους δήμους τα νέα ψηφιακά πιστοποιητικά

Τις επόμενες ημέρες η ψηφιοποίηση των οκτώ «δημοφιλέστερων» πιστοποιητικών σε δημοτολόγια και ΚΕΠ, τόνισε ο υπουργός. Τι είπε για τις τιμές των data στην κινητή.

Από τους δήμους τα νέα ψηφιακά πιστοποιητικά

Περισσότερες από 6,6 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο πραγματοποιούνται σε δημοτολόγια και ΚΕΠ για οκτώ πιστοποιητικά που συνδέονται με τους δήμους, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, η ληξιαρχική πράξη γέννησης κ.α., είπε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση τριών από τα οκτώ πιστοποιητικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στον μήνα, αναμένεται οι πολίτες να μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά και τα οκτώ πιστοποιητικά, εξήγησε.

Ο υπουργός «άδειασε» τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχε αναθέσει και στηρίξει την πρόσφατη έρευνα της φινλανδικής Rewheel για τις τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζοντας πως βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., αν αφαιρεθεί η φορολογία.

Για τον διαγωνισμό που αφορά τις νέες ταυτότητες παρέπεμψε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθύμισε, όμως, πως μέσα σε ενάμισι-δύο χρόνια, οι πολίτες θα έχουν έναν και μοναδικό αριθμό για τις συναλλαγές με το δημόσιο, τον Προσωπικό Αριθμό (Π.Α.), που είναι ο ΑΦΜ. Στα δύο χρόνια θα χρειαστεί να εκδώσουν Π.Α. όσοι δεν διαθέτουν ΑΦΜ, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι.

Ο υπουργός, μιλώντας για παραδείγματα απλούστευσης διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, όπως η γέννηση ή η απώλεια προσώπου και τα ειδικά αιτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τόνισε πως μια γέννηση έως τώρα απαιτούσε τέσσερις επισκέψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ τώρα πραγματοποιείται με δύο SMS.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και την ταυτοποίηση των πολιτών διευκρινίστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ότι «το ΑΦΜ θα μετονομαστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα λέγεται ΠΑ, Προσωπικός Αριθμός», ενώ η πλήρης αναπροσαρμογή θα συμπέσει με την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, σε ενάμισι-δύο χρόνια από σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v