Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Στηρίζουμε τον καθαρισμό του βυθού στην Ανδρο

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουμε στην πράξη πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον εθελοντισμό με την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο υπουργός.

Χατζηδάκης: Στηρίζουμε τον καθαρισμό του βυθού στην Ανδρο

Ομάδα ιδιωτών, προερχόμενη και από την τοπική κοινωνία, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον καθαρισμού του βυθού της Άνδρου από την κατάρρευση της χωματερής του νησιού. Το θέμα είχε λάβει αρνητική δημόσιότητα διεθνώς πέρυσι το καλοκαίρι μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο από τον ηθοποιό Leonardo di Caprio.

Πριν από τρεισήμισι μήνες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με την ομάδα των ιδιωτών και τους ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος μέσα από το Πράσινο Ταμείο καθώς και τη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου συνολικά.

Ανιχνεύοντας σκουπίδια στον βυθό με τρισδιάστατη απεικόνιση

Μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες, η ομάδα των εθελοντών έπιασε δουλειά και πραγματοποίησε τρισδιάστατη βιντεοσκόπηση του πυθμένα με ογκομέτρηση για την πλήρη καταγραφή του προβλήματος.

Στο βίντεο που επισυνάπτεται με την παρούσα ανακοίνωση τύπου, φαίνεται καθαρά η επιβάρυνση του πυθμένα από σκουπίδια κάθε είδους. Σε ορισμένα σημεία τα απορρίμματα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας υποθαλάσσιους λόφους. Σύμφωνα δε με τους επικεφαλής εθελοντές, η επιβάρυνση διαπιστώνεται ότι εκτείνεται σε 400 περίπου στρέμματα.

Να σημειωθεί οτι η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αποτύπωση του προβλήματος που θα οδηγήσει στην την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή. Αυτή η μελέτη στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποδεικνύοντας την ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουμε στην πράξη πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τον εθελοντισμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή για τον καθαρισμό του βυθού της νότιας περιοχής της Άνδρου από τη χωματερή που είχε καταρρεύσει στο σημείο αυτό πριν από μερικά χρόνια. Στηρίζουμε τους εθελοντές έμπρακτα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το πρώτο μεγάλο βήμα για αυτήν την υπόθεση έγινε. Προχωρούμε για τα επόμενα βήματα. Στους εθελοντές αξίζουν συγχαρητήρια.»

Η ομάδα των ιδιωτών αποτελείται από την Aegean Rebreath (εθελοντές και συντονισμός) την Andros Maritime Association (εθελοντές) και την ALS Maritime Consultants (σύμβουλοι).

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου. Δείτε στο βίντεο την επιχείρησή τους στην Άνδρο σε αυτό το link:

https://wetransfer.com/downloads/d27d1fe68729ffeafebf109f38e1e55e20200605132657/604d543057128d5d37f8029d2f1cf25320200605132823/517473

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v