Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: «Φρένο» στην προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά

Προσωρινή διαταγή αναστολής των βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή, στο πλαίσιο της επέκτασης της νότιας προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά. Για «δικαίωση» μιλά η Ρ. Δούρου και τοπικοί φορείς, που αντιδρούσαν με κινητοποιήσεις στην «τσιμεντοποίηση».

ΣτΕ: «Φρένο» στην προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά

Διακόπτονται προσωρινά με διαταγή του προέδρου του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Ευστρατίου, τα έργα επέκτασης του επιβατικού λιμένα προβλητών κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και 95 ακόμη κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει επίσης κατατεθεί. Παράλληλα, έχει κατατεθεί και αίτηση ακύρωσης η οποία προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 7η Οκτωβρίου 2010, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η από 28.3.2019 απόφαση του γενικού γραμματέα Λιμένων, κ.λπ. του υπουργείου Ναυτιλίας, με την οποία επετράπη:

  1. Η διενέργεια βυθοκορήσεων για τα έργα επέκτασης επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη)
  2. Η απόρριψη των βυθοκορημάτων στην θάλασσα (μπάζωμα της θάλασσας)

Τα επίμαχα έργα έχουν ξεκινήσει (ΟΛΠ-Cosco) από τον περασμένο Μάρτιο και αποσκοπούν στην κατασκευή δυο ακόμη προβλητών για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, εκτός των 11 που ήδη υπάρχουν.

Ο κ. Ευστρατίου με προσωρινή διαταγή σταμάτησε προσωρινά τα έργα μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί για το εν λόγω θέμα.

Ρένα Δούρου: Δικαίωση της νομιμότητας προστασίας του περιβάλλοντος

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, αποτελεί δικαίωση της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στέλνει σαφές μήνυμα ότι ανάπτυξη και επενδύσεις δεν πρέπει να σημαίνουν καταστροφή της θάλασσας, του αέρα, της φύσης», δήλωσε η Ρένα Δούρου.

Αναλυτικά:

«Μια κρίσιμης σημασίας νίκη κατέγραψαν η νομιμότητα και το περιβάλλον, ύστερα από την έκδοση από το ΣτΕ προσωρινής διαταγής με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή. Μια απόφαση που αποτελεί δικαίωση όλων όσοι και όσες έκρουσαν χωρίς περιστροφές τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον των εργασιών βυθοκόρησης. Η Δύναμη Ζωής είχε από την πρώτη στιγμή συμπαραταχθεί και στηρίξει το αίτημα των πολιτών, των οικολογικών οργανώσεων, των επιστημόνων, για την έκδοση προσωρινής διαταγής και την αναστολή των περιβαλλοντικά άκρως επικίνδυνων βυθοκορήσεων στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης της νότιας προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά.

Η απόφαση του ΣτΕ, έστω και προσωρινή, δίνει αποστομωτική απάντηση στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, που παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, οικολογικών οργανώσεων, επέτρεψαν να ξεκινήσουν οι εργασίες βυθοκόρησης χωρίς να πληρούνται οι νόμιμοι όροι αδειοδότησης.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για:

• την κυβέρνηση που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την απέχθειά της προς το περιβάλλον: από τον αναπτυξιακό νόμο και το νόμο για τον τουρισμό ως το νόμο απορρύθμισης της προστασίας του περιβάλλοντος.

• τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη που πεισματικά αρνήθηκε να ζητήσει και να επιβάλλει, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το αυτονόητο: το άμεσο σταμάτημα των βυθοκορήσεων και την προστασία της Πειραϊκής.

• τον δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, που ζητούσε την... παραίτηση των “Τσίπρα και Δούρου”, επιχειρώντας μετάθεση των ευθυνών της δημοτικής αρχής, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής.

Εκείνο που προέχει τώρα είναι η άμεση συμμόρφωση όλων με την απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, αποτελεί δικαίωση της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στέλνει σαφές μήνυμα ότι ανάπτυξη και επενδύσεις δεν πρέπει να σημαίνουν καταστροφή της θάλασσας, του αέρα, της φύσης. Η Δύναμη Ζωής δεν διεκδικεί δάφνες. Διεκδικούμε, σήμερα όπως χθες, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, του μέλλοντος των παιδιών μας. Ενός μέλλοντος που απειλείται, από τη Δραπετσώνα ως την Πεντέλη, από το Περιστέρι ως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είτε πρόκειται για το Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο είτε για το Θριάσιο ή το Πάρκο Τρίτση, από την ιδεοληπτική πολιτική όλων εκείνων, που από θέσεις εξουσίας απλά χρησιμοποιούν το 'πράσινο' ως πρόσχημα για πάσης φύσεως κέρδη», σχολίασε η Ρένα Δούρου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v