ΗΠΑ: Δύσκολα επιστρέφει το 30% των χαμένων θέσεων εργασία

Οι αναλυτές του Bloomberg αναζητούν τα θετικά ψήγματα μετά την έκρηξη της ανεργίας στις ΗΠΑ το τρίμηνο Φεβρουαρίου - Μαΐου. Πώς εξηγείται το συνολικό σοκ σε προσφορά και ζήτησης. Ποιες πιθανότητες αντιστροφής φέρνει το τέλος του lockdown.

ΗΠΑ: Δύσκολα επιστρέφει το 30% των χαμένων θέσεων εργασία

Περίπου το 30% της αύξησης του συνολικού αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο έχει την εξήγησή του σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «σοκ ανακατανομής».

Υπό αυτό το πρίσμα η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να έχει μακροχρόνια χαρακτηριστικά και να μην ξεπεραστεί τόσο όσο εύκολα όσο νομίζουν ορισμένοι.

Αυτά αναφέρει το Bloomberg Economics, σημειώνοντας ότι περίπου το ήμισυ της εκτίναξης της ανεργίας μπορεί να εξηγηθεί από το συνολικό σοκ της ζήτησης και της προσφοράς και έτσι υπάρχει πιθανότητα να αρχίσει να αντιστρέφεται η κατάσταση γρήγορα, καθώς μειώνονται τα lockdown.

Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τη μείωση της αποτελεσματικότητας της αντιστοίχισης θέσεων εργασίας και πιθανώς να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα περίοδο ασυνήθιστα γενναιόδωρων παροχών ανεργίας. Η αντιστροφή στα κίνητρα θα φέρει αλλαγές, όταν έρθει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v