Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία «νοικοκυρεύει» την ασφαλιστική αγορά

Η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το ύψος της νέας παραγωγής και οι παράλληλες διαδικασίες που επιτρέπουν αποδοτικότερη λειτουργία. «Σήμα κινδύνου» για όσα δίκτυα δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η πανδημία «νοικοκυρεύει» την ασφαλιστική αγορά

Η πανδημία μπορεί να έχει μειώσει τον αριθμό των νέων συμβολαίων στην ασφαλιστική αγορά, ωστόσο έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές, οι οποίες μακροπρόθεσμα πολύ πιθανόν να ωφελήσουν τον κλάδο.

Ειδικότερα, μετά το αρχικό σοκ του Μαρτίου και του Απριλίου, παρατηρείται μια εμφανής σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, τάση που αρχίζει να γίνεται εμφανής και στις επιδόσεις των εταιρειών. Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr), στις 10 Ιουνίου ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων στην Ελλάδα επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι όσοι επέλεξαν εν μέσω περιοριστικών μέτρων να αφήσουν ακάλυπτα τα αυτοκίνητά τους, έχουν πλέον συμμορφωθεί με το νόμο.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έχει και αυτός αναφερθεί για τη σταδιακή «επιστροφή» των μεγεθών, τουλάχιστον της δικής του εταιρείας. Ειδικότερα, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) πως το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε σαφώς ανοδικά για τη Eurolife, στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια έντονη υποχώρηση νέων εργασιών έως τον Απρίλιο (περισσότερο στο κομμάτι του bancassurance και λιγότερο σε αυτό των διαμεσολαβούντων), ωστόσο από τα μέσα Μαΐου, οι νέες εργασίες δείχνουν να επανέρχονται στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση ακυρώσεων παλαιότερων συμβολαίων κατά τη φετινή περίοδο.

Βέβαια, κανείς δεν υποστηρίζει ότι η φετινή παραγωγή θα πιάσει τα περυσινά επίπεδα, με τους περισσότερους να προβλέπουν μια πτώση στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, στο bancassurance, αλλά και στα προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε κλάδους που επλήγησαν έντονα από την πανδημία (π.χ. τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα λιανικής). «Ας μην ξεχνάμε ότι μια πτώση του ΑΕΠ κατά 5% ή 10% θα έχει ως αντίκτυπο στα πορτοφόλια όλων σχεδόν των πελατών μας, άρα και στη δυνατότητα των τελευταίων να ασφαλιστούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν παράγοντες της αγοράς, που πιστεύουν πως όλη αυτή η αναστάτωση θα επηρεάσει θετικά τον κλάδο σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος μεγάλης εταιρείας διαμεσολάβησης: «Η πανδημία ήρθε ουσιαστικά να επιταχύνει αλλαγές που ούτως ή άλλως θα συνέβαιναν στον κλάδο. Ένα τμήμα των διαμεσολαβητών που δούλευαν περιστασιακά ή και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την πανδημία, θα βρεθούν πολύ πιθανόν εκτός επαγγέλματος. Αντίθετα, ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο δράσης για όσους ενδιαφέρονται να λειτουργούν σε ψηφιοποιημένο περιβάλλον και κυρίως για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου όλοι μας να δουλέψουμε περισσότερο μεθοδικά και νοικοκυρεμένα.

Θα πρέπει να αντιληφθούν εταιρείες και διαμεσολαβητές ότι η ασφάλιση πωλείται και δεν αγοράζεται. Σπάνια θα έρθει ο πελάτης στον ασφαλιστή, αλλά αντίθετα ο τελευταίος θα πρέπει να απευθυνθεί στους δυνητικούς του πελάτες, προσφέροντας προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και που ταιριάζουν στις ανάγκες και στα πορτοφόλια τους. Όλα αυτά εμπεριέχουν προστιθέμενη αξία για τους πελάτες.

Ιδίως μετά την πανδημία, πολλοί διαμεσολαβητές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον κύριο πυρήνα των ασφαλιστικών προϊόντων, που είναι οι καλύψεις υγείας (προκειμένου ο Έλληνας να μην πληρώνει το κόστος από την τσέπη του), οι ασφαλίσεις έναντι θανάτου και ατυχημάτων, η προστασία κατοικιών, η αστική ευθύνη επαγγελματιών και τόσα άλλα».

Αντίθετα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα δεν φαίνεται αυτή την περίοδο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Νομίζω πως μόλις δύο ή τρεις εταιρείες προσφέρουν ακόμη συνταξιοδοτικά προγράμματα με ελάχιστη εγγυημένη (έστω και μικρή) απόδοση και μάλιστα τουλάχιστον η μία θα σταματήσει τη διάθεσή τους σε ένα μήνα. Είναι προφανές ότι η ασφαλιστική αγορά έχει επικεντρωθεί πλέον στα προγράμματα τύπου unit linked», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v