Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών στις συντάξεις

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για μείωση των ληξιπροθέσμων της υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Τι σχεδιάζεται για τα ποσά που οφείλονται για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών στις συντάξεις

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και ενδέχεται τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων να δοθούν τον Σεπτέμβριο» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 θα καταβληθούν οι επιστροφές των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα με κατεπείγουσα διαδικασία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα της υγείας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει γιατί είναι απόλυτα διασφαλισμένο» και τόνισε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις όποιες έκτακτες ανάγκες αν και εφόσον χρειαστεί». Για να σημειώσει ότι «το επικουρικό σύστημα έχει 1,4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν και για την καταβολή των αναδρομικών των 8 μηνών».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, επεσήμανε ότι η στέρηση εσόδων εμφανίζεται να είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, -σε σχέση με πέρσι είναι της τάξεως του 7,3%- ωστόσο επεσήμανε ότι η πορεία τους δεν έχει κριθεί. Μεταξύ άλλων τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος της καταβολής των εισφορών από μη μισθωτούς μεταφέρθηκε χρονικά και οι εργοδότες μπορούν να τις πληρώσουν σε δύο δόσεις από το Σεπτέμβριο. Επίσης υπάρχουν οι εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου του Πάσχα, ενώ οι εισφορές των μη μισθωτών υπολείπονται κατά ένα μήνα λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής των εισφορών.

Στα οικονομικά των ταμείων αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε μέσα σε πέντε μήνες ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Επίσης,το ΕΤΕΑΕΠ «αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v