Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περιοχές-πρωταθλητές σε αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Πόσο αυξήθηκαν ανά περιοχή τα κρούσματα κορωνοϊού από τις 15 Ιουνίου. Σε ποιες περιοχές διπλασιάστηκαν. Τα εισαγόμενα κρούσματα και τι λένε οι ειδικοί για την επιδείνωση. Πού βρίσκεται τώρα ο Δείκτης R.

Οι περιοχές-πρωταθλητές σε αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Αύξηση αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό καταγράφεται στις νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Από το μερικό άνοιγμα των συνόρων, στις 15 Ιουνίου, υπήρξαν 256 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα 143 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (αύξηση 67,7% σε 15 μέρες).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα άτομα που μολύνθηκαν, για τα οποία δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία στη χώρα μας (34 κρούσματα, συν 14,3%).

Οι νέες λοιμώξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Ήπειρο (από 16 στις 31), κυρίως λόγω της συρροής κρουσμάτων της Παραμυθιάς.

Μεγάλη αύξηση ως ποσοστό (81,1%) αλλά σχετικά μικρή σε απόλυτους αριθμούς (9 κρούσματα) καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση 35,7% υπάρχει και στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν την αφετηρία ενόψει του αυριανού περαιτέρω ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Ενδεικτικό του τι αναμένεται είναι το ότι από τα 128 κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 8 μέρες, τα 37 είναι εισαγόμενα.

Κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 15 μέρες



Επιδείνωση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 κρούσματα το διάστημα 11 έως 17 Ιουνίου.

Στην αύξηση συνέτειναν η συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο, ενώ αξιοσημείωτες εστίες εντοπίστηκαν στη Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και τη Θεσπρωτία, με επίκεντρο την Παραμυθιά.

Παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, η Αττική εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων.

Δείκτης R

Από τις 20 Μαΐου, ο δείκτης μετάδοσης R του ιού έχει κυμανθεί στην Ελλάδα ως εξής:

  • 20 έως 27 Μαΐου: κάτω από 0,5.
  • 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου: κάτω από 0,5.
  • 3 έως 11 Ιουνίου: 0,25.
  • 11 έως 17 Ιουνίου: κάτω από 0,5.
  • 17 έως 25 Ιουνίου: 0,5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβερνητικής επιτροπής, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας αναλογούσαν στην Ελλάδα 2,1 κρούσματα λοίμωξης από νέο κορωνοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Αυστρία, η αναλογία είναι 4 ανά εκατομμύριο, στην Τσεχία 6,7 και στο Βέλγιο 5,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Από την άρση των περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται στη χώρα μας μία αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η πληθυσμιακή κινητικότητα -σε σχέση με τον Απρίλιο- ενισχύθηκε κατά 34%, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται μείωση κατά 6%.

Πηγή: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v