Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

Την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους καταναλωτές από σήμερα, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης. Δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους καταναλωτές. Την προαναγγελία είχε κάνει χθες με ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Οπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και ισχύει από σήμερα.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλεται, καθώς διαπιστώνονται περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού σε χώρους μαζικής προσέλευσης πολιτών.

Να προσφέρουν μάσκες τα σούπερ μάρκετ

«Δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι με αφορμή την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, από σήμερα, για τους πελάτες και για το προσωπικό των σούπερ μάρκετ.

Ο υφυπουργός ζήτησε από τα σούπερ μάρκετ να τηρούν τα μέτρα και αν ένας πελάτης δεν έχει μάσκα να του προσφέρουν, τονίζοντας ότι η μάσκα θωρακίζει από τον κορονοϊό.

Επίσης υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, πλέον, περιορισμός για τα τεμάχια αγοράς αντισηπτικών, ενώ για τις μάσκες είπε ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν υπήρχε γραμμή παραγωγής στη χώρα μας αλλά τώρα το 50% της παραγωγής είναι ελληνικό.

«Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση» πρόσθεσε ο υφυπουργός, αλλά σημείωσε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς και θα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα τα αποτελέσματα τους.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και η χρήση των μασκών στα super market είναι ένα καλό μέτρο για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες όπου συστήνουν οι ειδικοί» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υπογράμμισε «σήμερα θα είναι μια μέρα προσαρμογής και από Δευτέρα θα είμαστε πιο αυστηροί».

Αναλυτικά, όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση η οποία αφορά στους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β' 2798)», από σήμερα μέχρι 26 Ιουλίου 2020 ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το κοινό-πελάτες, στις επιχειρήσεις τροφίμων, υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι 150 ευρώ.

Ανοδική τάση

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό χθες ανακοινώθηκαν 28 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.964 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.

Αναλυτικά: 

  • δώδεκα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δυο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • δυο στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Καταγράφηκε και μια ακόμα απώλεια ανθρώπινης ζωής,  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (91.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 3.964 κρουσμάτων, 1085 (27.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη.

** Δείτε όλη την ΚΥΑ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v