Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις «για να αποφευχθούν τα χειρότερα» ζητά η βιομηχανία

Ενόψει μιας πολύ δύσκολης οικονομικής περιόδου, θεωρείται επιβεβλημένη για την κυβέρνηση η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων κατά τη διετία 2021-2022. Οι καλλιεργούμενες προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα. Καυτό φθινόπωρο.

Κινήσεις «για να αποφευχθούν τα χειρότερα» ζητά η βιομηχανία

Το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου έλαστρου της ΕΛΒΑΛ ήταν σαφώς υποστηρικτικό για την ελληνική βιομηχανία, καθώς μεταξύ άλλων έγινε αναφορά:

  • Στην ανάγκη εξάλειψης του μύθου ότι η «Ελλάδα δεν παράγει τίποτα» και ότι πρόκειται για μια οικονομία που θα βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και σε κάποιες άλλες υπηρεσίες.
  • Στις τομές που θα πρέπει να γίνουν στο μέτωπο της ενέργειας, με στόχο την άμβλυνση του σχετικού ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που αντιμετωπίζει  η ελληνική παραγωγή.
  • Στην αναγνώριση ότι για την αποβιομηχάνιση της χώρας, ευθύνη έχει και η ελληνική Πολιτεία, άλλοτε λόγω των υπερβολικών φόρων και των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών που επέβαλε και άλλοτε μέσα από τη διαχρονική απουσία μιας μελετημένης βιομηχανικής πολιτικής.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, δήλωσαν στο Euro2day.gr: 

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μια γενναία τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ειλικρινές. Γιατί μπορεί σήμερα να σημειώνει πολύ υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, ωστόσο τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά το προσεχές φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο μέσα στο 2021, σε περίπτωση που η οικονομία δεν καταφέρει να ανακάμψει άμεσα. Το πολιτικό μέλλον αυτής της κυβέρνησης θα κριθεί από το κατά πόσο θα προσελκύσει επενδύσεις μέσα στη διετία 2021-2022, πράγμα που τόσο οι υπουργοί όσο και ο πρωθυπουργός το γνωρίζουν. 

Μέχρι σήμερα έχουμε βιώσει μόνο ένα κομμάτι της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Οι βιομηχανίες για παράδειγμα που δουλεύουν με βάση πολύμηνες παραγγελίες και λειτούργησαν πλήρως κατά τη διάρκεια του lockdown, μόλις τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από τις μειωμένες λίστες των νέων παραγγελιών τους. Οι λιγότεροι φέτος ξένοι τουρίστες θα μειώσουν τη ζήτηση αρκετών βιομηχανιών, κυρίως από τον χώρο των τροφίμων και των ποτών. Επίσης, τα χαμένα μεροκάματα του τουρισμού θα έχουν πολλαπλασιαστεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται ακόμη πιο έντονα στην κατανάλωση. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των φόρων καταβάλλεται από τα νοικοκυριά κατά το τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους.

Απέναντι, λοιπόν, στο πολύ δύσκολο προσεχές φθινόπωρο και στο επίφοβο 2021, η κυβέρνηση έχει ως μόνη δυνατή αντίδραση την αύξηση των επενδύσεων και γι’ αυτό τον λόγο σπεύδει να ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις σε projects που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών, αλλά και να εντείνει τις δυνάμεις της, προκειμένου να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια. 

Χωρίς αυτό το συνδυασμό, η επόμενη χρονιά θα συνοδευτεί από αναιμική ανάπτυξη και η κυβέρνηση θα βρεθεί αναμφίβολα σε πολύ δυσκολότερη θέση σε σχέση με σήμερα. Θα είναι πολύ δυσάρεστο για μια κυβέρνηση που στήριξε το αφήγημά της στην οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα να βλέπει βιομηχανίες να κλείνουν, μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες να βάζουν λουκέτο και την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα να εκτοξεύεται στα ύψη.

Πέραν αυτών, όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρική πολιτική αποτελεί πλέον το δίδυμο της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και της πράσινης ανάπτυξης, σε συνδυασμό με περισσότερα υποστηρικτικά κονδύλια, τα οποία θα προκύψουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ήταν πολύ χαζό να μη θελήσει η ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απωλέσει κονδύλια, σε μια περίοδο που τα χρειάζεται τόσο πολύ».

Σύμφωνα με άλλον οικονομικό παράγοντα, καλλιεργούνται στην αγορά μεγάλες προσδοκίες, πράγμα που ενδεχομένως να μην είναι καλό. 

«Αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα, ξεμπλοκάροντας έργα, με ενδεικτικές περιπτώσεις τα projects του Ελληνικού και της Κασσιόπης. Υπάρχει προσπάθεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπουν και οι υπερβολές. Για παράδειγμα το ζήτημα της επαναλειτουργίας της μονάδας της Shelman στη Ροδόπη παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, παρά το ότι η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες από την περυσινή ΔΕΘ. 

Ακούγεται επίσης ότι θα βγουν αναπτυξιακά μέτρα πολύ πιο φιλικά από τα προϋπάρχοντα (οι βιομήχανοι ζητούν παροχή κινήτρων μέσω επιταχυνόμενων αποσβέσεων) ή επίσης ότι θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση όχι μόνο για κεφάλαια κίνησης αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα στους κλάδους που ασχολούνται με την υλοποίηση και την εξυπηρέτηση επενδύσεων παραμένει προβληματική. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι διψούν για έργα, η οικοδομή έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλές επενδύσεις που αναμένονταν να ξεκινήσουν φέτος έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. 

Επίσης, πολλές εξαγωγικές βιομηχανίες θα δουν φέτος τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραστικά, ενώ το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους εξακολουθεί να παραμένει οξύτατο. Καλές λοιπόν είναι οι προθέσεις και αναγκαία η δημιουργία θετικού κλίματος, πλην όμως η χώρα χρειάζεται τάχιστα αλλαγή αναπτυξιακής στρατηγικής και όχι πυροτεχνήματα που αύριο πολύ πιθανόν να διαψευσθούν στην πράξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v