Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα ανεργίας: Νέοι όροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κατά 40 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στους μη μισθωτούς. Δύο υπουργικές αποφάσεις εξομοιώνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με τους μη μισθωτούς. Τι αλλάζει στο φορολογητέο εισόδημα.

Επίδομα ανεργίας: Νέοι όροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στα 400 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, σε περίπτωση που μείνουν εκτός εργασίας.

Δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ορίζουν την αύξηση του ποσού κατά 40 ευρώ, και συγκεκριμένα στα 400 από 360 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα ορίζει μια σειρά από αλλαγές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι μη μισθωτοί άνεργοι με τους μισθωτούς. Για παράδειγμα, το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται κάποιος δικαιούχος, αυξάνεται πλέον στις 30.000 ευρώ. Μετά δε, από 14 έτη ασφάλισης, το επίδομα παρέχεται για 9 μήνες.

Βάσει των όσων προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, το βοήθημα ανεργίας παύει να είναι σταθερό ποσό (καθορισμένο στα 360 ευρώ) και ευθυγραμμίζεται με το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των κοινών ανέργων, που μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πλέον διαμορφωθεί στα 399,25 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται και το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται δικαιούχος κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοτελώς απασχολούμενος. Συγκεκριμένα, το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης αυξάνεται στις 30.000 από 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα αυξάνεται το όριο του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος στις 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές επέρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ασφαλισμένους δηλαδή του πρώην ΟΑΕΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ), η νέα απόφαση ορίζει πως οι άνεργοι επαγγελματίες δεν αποκλείονται από το βοήθημα, αν εισπράττουν σύνταξη λόγω θανάτου ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου. Αντίθετα αποκλείονται αν εισπράττουν ή αναμένουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.

Το βοήθημα θα δικαιούνται πλέον και οι οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ. Όπως ξεκαθαρίζει η νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται πλέον ως προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα. Βέβαια, προστίθεται ως νέα προϋπόθεση ότι η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι προκειμένου να υπηρετήσει ο επαγγελματίας τη στρατιωτική του υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

Τέλος, για πάνω από 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα θα καταβάλλεται στους μη μισθωτούς για 9 μήνες.

Σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η ανεργία αυξάνεται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, μέσα σε ένα χρόνο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 20%, με αποτέλεσμα τον φετινό Ιούνιο να ξεπερνούν το 1,1 εκατ. άτομα.

Βέβαια, σε σχέση με τον «δύσκολο» μήνα Μάιο, κατά τον οποίο η πανδημία της Covid-19 είχε κάνει σαφέστατη την επέλασή της και στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μικρή μείωση, κατά 3,16%, καθώς σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις από αυτές που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού άνοιξαν και προχώρησαν σε προσλήψεις, κατά κύριο λόγο εποχικές.

Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν τον Ιούνιο σε 1.126.173 άτομα, έναντι 1.162.955 ατόμων τον Μάιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -3,16%) και 938.812 ατόμων τον Ιούνιο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +19,96%). Τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν επίσης ότι λόγω της δραματικής μείωσης της απασχόλησης αλλά και των παρατάσεων που δόθηκαν, παραμένει διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Ιούνιο (171.521 άτομα), το 77,79% (133.423 άτομα) προέρχονται από κοινές επιχειρήσεις, ενώ οι 38.098 (ποσοστό 22,21%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Δικαίωμα για 534 ευρώ

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης (απασχολήθηκαν δηλαδή τη σεζόν του 2019) παραμένει έως τις 31 Ιουλίου ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, ώστε να υποβάλλουν μονομερώς αιτήσεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη».

Μονομερή δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο-κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

Με αυτόν τον τρόπο οι εποχικά εργαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, ώστε να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ είτε για όλο τον Ιούνιο -αν η επιχείρηση δεν λειτούργησε καθόλου τον προηγούμενο μήνα- είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους (εντός Ιουνίου).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v